Velika čast za bh. novinare u Berlinu: Priča Nine Bilajca i Mubareka Asanija među pet najboljih evropskih istraživačkih priča u 2020. godini!

Stručni žiri, sastavljen od istraživačkih novinara širom Evrope, dodijelio je u Berlinu nagrade za pet najboljih novinarskih radova u pet kategorija za 2020. godinu. U konkurenciji je sudjelovalo više od hiljadu novinarskih priča iz 47 evropskih država, što je ujedno bio i najveći broj prijava od 2012. godine od kada se ova nagrada dodjeljuje.

U kategoriji za najbolje novinarsko istraživanje nagradu je osvojila priča „How marrying Putin’s daughter gave Kirill Shamalov offshores“, ruskih istraživačkih novinara mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

U konkurenciji za ovu nagradu bili su i novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Mubarek Asani i Nino Bilajac, a njihova priča „Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima“ ocijenjena je kao jedna od pet najboljih evropskih istraživačkih priča u 2020. godini.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade u još četiri kategorije: „Innovation Award“ u kojoj je najbolji bio španski portal Maltida.es za provjeru činjenica, „Opinion Award“ je osvojio mađarski novinar Ivan Zsolt Nagy za kolumnu „When Trianon hurts differently“, dok je nagrada u kategoriji „Distinguished Reporting Award“ data poljskom novinaru Januszu Schwertneru za priču „Love in the time of plague“ o transfobiji i dječijim samoubistvima.

„The Special Award“ osvojili su nezavisni bjeloruski novinari za projekat o brutalnosti policije tokom protesta protiv vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka „How belarusian police beat protesters“.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.