in , ,

VELIKO PRIZNANJE ZA BH. REŽISERKU U NJEMAČKOJ Jasmila Žbanić bit će član međunarodnog žirija 71. izdanja Berlinalea

Bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić jedna je od ukupno šest članova međunarodnog žirija 71. izdanja Berlinalea

Bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić jedna je od ukupno šest članova međunarodnog žirija 71. izdanja Berlinalea, filmskog festivala koji će ove godine biti održan u dva dijela, danas je to i zvanično potvrđeno.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine dobitnici Zlatnog medvjeda, nagrade koju je Žbanić dobila 2006. godine za film “Grbavica”. Ostatak žirija čine: Gianfranco Rosi (Italija), Ildikó Enyedi (Mađarska), Adina Pintilie (Rumunija), Nadav Lapid (Izrael) i Mohammad Rasoulof (Iran).

Ovih šest članova žirija filmove će gledati na velikom platnu u Berlinu, dok će gledatelji program moći pratiti online. Prvi dio festivala trajat će od 1. do 5. marta, a drugi od 9. do 20. juna.

Podsjetimo da je novi film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice također jedan od favorita za nominaciju za prestižnu nagradu Oscar. Više informacija o užem krugu nominovanih za ovu nagradu bit će objavljeno uskoro.

VEZANI TEKST Predviđanje jednog od najuglednijih američkih medija: Film “Quo Vadis, Aida?” jedan od favorita za osvajanje Oscara

Jasmila Žbanić je bosanskohercegovačka režiserka. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Godine 1997. bila je osnivačica udruženja umjetnika Deblokada. Njeni radovi prikazivani su na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta.

Žbanićin film Grbavica je na Berlinskom Filmskom Festivalu 2006. godine dobio glavnu nagradu “Zlatni medvjed” kao najbolji film. Pored glavne nagrade, film Grbavica osvojio je još dvije nagrade na Berlinaleu 2006. – Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

Bogić Bogićević

Ne postoje izdaje unutar “Četvorke”: “Bogić Bogićević će biti veoma brzo gradonačelnik Sarajeva”

Muriz Memić o ocu Alise Mutap koja je bila sa Dženanom: “Imam snimak koji mijenja sve!”