in ,

Žestoka “svađa” u Parlamentu BiH zbog Milorada Dodika

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše koju je podnijelo 16 zastupnika. Pale su i uvrede o tome ko je kako došao na vlast, ko je u čijem zagrljaju i ko radi na opstrukcijama bh. puta ka EU.

Kako je rekao jedan od podnosilaca incijative, Damir Arnaut, kazao je kako Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim instiitucijama BiH saslušala brojne zvaničnike, ali da su se prvi put našli u situaciji da dva puta zakazuju termin koji je svjedok Grubeša izabrao i oba puta otkazao.

“Komisija je usvojila zaključak kojim se traži smjena minsitra pravde zbog lošeg rada i nesaradnje s komisijom”, rekao je Arnaut.

Član komisije Zlatan Begić kazao je da su svjesni da niti jedna pojedinac pa ni Grubeša ne može riješiti teške probleme u pravosuđu, ali da svi zajedno imaju ključ da ih rješavaju, a da je za to potreban razgovor.

Adil Osmanović kazao je kako “ne žele da destabliziraju Vijeće ministara već da se uozbilje i počnu raditi na zakonima koje od njih dugo očekuju te da o ovakvim stvarima treba raspravljati “hladne glave””.

Zastupnik Zukan Helez bio je ponovo oštar. Kazao je kako ova komisija imala opstrukcije na početku i od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije koji je pozivao sudije i tužioce da se ne odazivaju njihovom pozivu, ali da su to prevazišli uz pomoć pojedinih ambasada i ambasadora. Od visokih funkcionera, istakao je, nije se odazvao Milan Tegeltija koji dao ostavku te ministar Grubeša. Kritikovao je i SDA govoreći da bi “malo u zagrljaj sa HDZ-om i SNSD-om, a malo sa građanskim strankama”.

“Ono što mi više smeta kod ministra Grubeše je što je većinu zakona iz 14 prioriteta trbeao Grubeša da predloži i nije to uradio. Kada će doći zakon o VSTV-u, sukobu interesa, zakon o javnim nabavkamma, izmjene Ustava BiH, izborni zakon – sve to spada u ključnih 14 prioriteta koje je EK stavila pred domaće vlasti. Ne vjerujem više tom čovjeku, imao je više od godinu dana da barem jedan zakon stavi u proceduru. Sve sam više ubijeđen da je taj ministar na daljinskom upravljaču iz pojedinih hegemonističkih centara moći i da pojedini zastupnici imaju debele plaće od ove države, a ponašaju se kao paraziti – sisaju budžet ove države i uništavaju te zaustavljaju procese u BiH. Nije samo ministar neko ko blokira procese. U ovoj državi se dešava da čovjeka dovedemo s traktora za predsjednika države, napravimo ga gospodinom i onda kaže ‘jedva čekam da odu predstavnici međunarodne zajednice, BiH bi se raspala za 24 sata’. Evo da poručim i ja – jedva čekam Mile da odu predstavnici međunarodne zajednice, da vidim gdje ćeš se zaustaviti. Puno je Mila pravilo paradržave – od Mrkšića, Matića, Babića, pa se danas ne zna gdje su. Svi koji budu pravili opstrukcije BiH na put ke EU doći na smjenu pred ove zastupnike i neće se dobro proslaviti“, poručio je Helez.

Za riječ se javila Sanja Vulić koja je kazala kako neće podržati zahtjev za smjenu minsitra pravde jer smatraju da država ima puno većih problema od njega, te je replicirala Helezu.

“Mnogo mi je spornija diskusija Zukana Heleza koji vrijeđa Srbe i govori uvredljivo da su Srbi došli traktorima. Srbi su čestiti i vrijedan narod, i da, rade i na traktorima. Nisu došli na traktorima, ovdje su vjekovima. U nedostatku lidera u vašoj stranci i entitetu, vaša pažnja je usmjerena ka predsjedniku Dodiku. Vi niste ni glasač ni stanovnik RS, samim time nemate šta da se bavite pitanjima iz RS. Usmjerite energiju na vlastiti entitet. Neko je čestit i ponosan i na traktoru , a neko je nepristojan i nedostojan u Parlamentu”, kazala je Vulić.

Helez je kratko replicirao kazavši da “Dodik nisu svi Srbi”.

Rasprava je nastavljena u istom tonu.

Bosnu i Hercegovinu pogodio zemljotres

Željko Komšić iznenadio sve: “Prihvatit ćemo ponudu Srbije!”