in ,

Žestoke i nedvosmislene poruke iz Beograda: “Usisavanje RS-a traje 24 godine, Srbija ne odustaje od velikosrpskog projekta i promjene granica”

Biserko je govorila i o Bosni i Hercegovini u kontekstu velikosrpskog projekta

O “praktičnim ciljevima velikosrpskog projekta u jugoistočnoj Europi 2021. godine” govorila je osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko.

“Srbija nikada nije prihvatila novu realnost u regiji, niti je priznala sve novonastale države. Srbija je nastavila svoju politiku drugim sredstvima, diplomatskim i drugim koje su joj omogućene istovremeno. Moram da spomenem da je odsustvo međunarodne zajednice posljednjih 10-tak godina stvorilo utisak kod srpskih elita da je ustvari taj projekt moguć, da je to nama istorijska šansa i da je treba iskoristiti, kazala je Biserko i dodala kako se otud dešava homogenizacija srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije, te da je, ustvari, demokratija podređena homogenizaciji.

“Jer smatra se da bi demokratizacija narušavala to jedinstveno i da bi opstruirala te ciljeve i, naravno, da je članstvo u EU u ovom momentu nije prihvatljivo jer bi to bio kraj mijenjanju granica. Bez obzira da li je realno mijenjanje granica u regionu, imajući u vidu sve ove “non papere” u regionu koje u posljednje vrijeme cirkulišu, stvoren je utisak i percepcija srpske elite da ona to može da ostvari i u tom smislu se ponaša ne samo unutar Srbije, već u odnose na sve susjede. U ovom momentu u odnosu na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Kosovo služi kao tema na kojem treba dobiti kompenzaciju u BiH. Naravno, uvijek se drži oko na Makedoniju kao jednu od ključnih tačaka u regionu, pojašnjava ona.

Smatra da ofanziva prema Crnoj Gori traje više od godinu i po dana.

“Zapravo, traje sve ove godine, ali vrlo agresivno i intenzivno posljednjih godinu i po, vodi se prije svega preko Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je država u državi u Crnoj Gori. Cilj jeste da se isprazni suverenitet Crne Gore, da se promijeni njen identitet. Crna Gora se doživljava kao interno pitanje. Sada je samo pitanje da se na vlast dovede neko ko nije Milo Đukanović i koji će voditi računa o srpskim strateškim interesima u CG, odnosno na Jadranskom moru, poručila je.

Govorila je i o Bosni i Hercegovini u kontekstu velikosrpskog projekta.

“Što se tiče BiH, taj proces usisavanja RS u taj kulturni, ekonomski, informativni prostor traje od 1997. ili 1998. On se također intenzivirao nakon proglašenja nezavisnosti Kosova kada Dodik radikalizuje situaciju stalnim objavama da je BiH neodrživa država i da je pitanje vremena kada će se ona raspasti. To je došlo do tačke da zapravo BiH djeluje kao krajnje nefunkcionalna tvorevina, naglasila je Biserko gostujući na HRT-u.

Svetlana Cenić jako ljuta zbog susjeda: “Nad nama se iživljava ko stigne, priča se šta komšija jede, a onda Hrvatska pokaže svu bijedu BiH”

Jako oštra reakcija SDP-a zbog napada iz SDA na Senada Hadžifejzovića: “Prestanite više!”