Željko Komšić u Stuttgartu razgovarao o sankcijama s zastupnicima iz Bundestaga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Stuttgartu sa dugogodišnjim zastupnikom Socijaldemokratske partije u Bundestagu, Josipom Juratovićem i mladim političarem Adisom Ahmetovićem, koji je od ove godine također dio Bundestaga iz ove stranke.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoji situaciji u Evropi i svijetu, te kako se te politike reflektuju na zemlje Zapadnog Balkana. Predsjedavajući Komšić kazao je da od nove njemačke Vlade očekuje razumijevanje i sagovornika za političko stanje u BiH.

Dupli standardi međunarodne zajednice prema dešavanjima u BiH ocijenjeni su kao pogubni, te je istaknuto da se pregovori o budućnosti naše zemlje pod hitno moraju vratiti u institucije.

Razgovarno je o modalitetima sankcija za pojedince koji intenzivno rade na rušenju ustavnog poretka i razgradnji države, te je naglašeno da su sada na potezu tužilaštvo i sud kako bi se stalo u kraj separatističkim politikama.

Razgovarano je i o 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za koje su se sagovornici složili da se radi o vrlo važnom i istorijskom dokumentu za BiH, te kako je neophodno da međunarodna zajednica insistira na provođenju ovog dokument bez kompromisa unatoč pritiscima iz pojednih krugova unutar Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su jasno naglasili da se od EU očekuje da u odnosu sa BiH komuniciraju iste one standarde koji važe i u njihovim zemljama kao što je zaštita ljudskih prava, demokratija i vladavina prava.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.