Državna agencija žurno reagovala na izjavu Šefika Džaferovića: “Teritorij BiH neka osigura skupo plaćena vlast”

Glavna inspektorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Indira Fazlagić je reagovala na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Džaferović je, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije (FTV), izjavio da postoji mogućnost konflikta između ove agencije i one koju namjerava osnovati RS.

“Inspekcijski nadzor nad primjenom državnog zakona provodi inspektorat koji postoji u okviru Agencije za lijekove. Taj inspektorat će raditi svoj posao. Šta ako mu se suprotstavi inspektorat iz RS? Rade po Zakonu o upravnom postupku. Policija je ta koja asistira i jednim i drugim. Dolazi do konflikta”, zaključio je.

Fazlagić je u reakciji napomenula da državna agencija postoji od 2010. te je poručila da, kako je navela za Klix.ba, zbog nebrige države ima samo tri inspektora koji vrše nadzor nad sedam domaćih proizvođača lijekova, 49 veletrgovaca lijekovima, 318 veletrgovaca medicinskim sredstvima, reklamiranjem lijekova i kliničkim studijama.

“Inspektori zahvaljujući svojoj stručnosti i posvećenosti radu postižu rezultate kao da ih je 33”, dodaje.

Prema njenim riječima, u radu ne upotrebljavaju silu, ne dolaze u konflikt s drugim inspekcijama i nije im potrebna asistencija policije.

“Farmaceutska inspekcija Agencije za lijekove i medicinska sredstva vrši nadzor nad provođenjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima”, podsjetila je.

Fazlagić je poručila da teritorij Bosne i Hercegovine trebaju osigurati, kako je istakla, oni koji su decenijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i koji su izuzetno dobro plaćeni za posao koji ne rade ili ne znaju da rade.

Podsjećamo da je Narodna skupština RS u oktobru ove godine donijela odluku o formiranju entitetske agencije, a što se smatra prvim korakom u prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.