“Kolege Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić sjede u Domu naroda i nemaju vremena za sjednicu”

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, komentarisao je činjenicu da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine još nije zasijedao niti pomislio zakazati sjednicu kako bi konačno odlučili o prijedlogu SDP-a o ukidanju akciza na gorivo kao i SDS-ovom prijedlogu Izmjena zakona o PDV-u koji su prije dva dana usvojeni u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“Očekivali smo da Dom naroda već zasijeda u roku od dan-dva i potvrdi odluke koje su donesene u Predstavničkom domu. Nevjerovatno je zaista, neodgovorno i neprimjereno da Dom naroda još nije zasijedao pa čak još nije ni zakazana sjednica.

Da kolege Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić koji sjede u Domu naroda nisu našli za shodno da zbog hitnosti tog cijelog postupka i situacije koja nalaže da se ovo što prije usvoji, nisu zakazali sjednicu.

Očekujemo da delegati u Domu naroda samoinicijativno zakažu sjednicu kako bi se ova dva zakona potvrdila i na određeni način pokazalo potpuno opravdanim da je u ovo vrijeme divljanja cijena neophodno ukinuti akcize na gorivo, a isto tako smanjiti stopu PDV-a sa 17 na 5 posto”, naveo je Borenović.

Naglasio je da su potpuno neprihvatljivi bilo kakvi izgovori.

“Cijene svakodnevno rastu i zaista je neprihvatljivo, neprimjereno, pa čak i tugaljivo gledati jučer da se nakon dugo vremena pojavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sa dva premijera Vlade Republike Srpske i Federacije BiH i da ništa konkretno nisu dogovorili osim što su tražili bezlične i besmislene izgovore u tome kako se ne može primijeniti nešto što je apsolutno neophodno u ovom trenutku.

Sve zemlje u okruženju su već ukinule akcize, adekvatno reagovali i donijeli odlične mjere, jedino BiH, tačnije, RS i FBiH skoro ništa konkretno nisu uradili”, dodao je Borenović.

Zatražio je da se pod hitno održi sjednica Doma naroda i da se potvrdi odluka o ukidanju akciza koja će dovesti do toga da se smanji cijena goriva u prosjeku od 0,35 KM pa čak i do 0,50 KM s obzirom na to da na tu akcizu ide i PDV.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.