Predivni prizori iznad Mostara za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Uprkos kiši i vjetru na Fortici se zavijorila državna zastava uz intoniranje himne

Uprkos kiši i snažnom vjetru na Fortici iznad Mostar danas se zavijorila državna zastava BiH uz intoniranje himne naše zemlje u čast 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji se u najvećem hercegovačkom gradu obilježava nizom sadržaja.

Svečanosti su prisustvovali građani i visoki dužnosnici, koji su pod zastavom na jarbolu od 30 metara visine s dimenzijama šest puta 12 metara podsjetili na značaj današnjeg dana, kad su se građani BiH na referendumu odlučili za nezavisnu i suverenu državu BiH.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerif Špago je izrazio zadovoljstvo što se zastava podigla na Fortici iznad Mostar te naglasio kako je ona simbol države

i ono što treba paziti i čuvati te novim generacijama razvijati osjećaj ljubavi prema njoj i državi BiH.

“BiH je u svijetu predstavljena na svjetskim i svim drugim događajima, sa svojim simbolima, to jeste zastavom i grbom i svim onim što ide uz nezavisnu državu BiH”, rekao je Špago – prenosi Klix.ba.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je izrazio nadu da će se ovaj praznik vrlo brzo proslaviti u cijeloj državi BiH, kao što i zaslužuje.

“O značaju ovog datuma ne treba posebno govoriti, ali s aspekta Grada Mostar bih rekao da smo mi jučer imali niz manifestacija povodom obilježavanja ovog važnog datuma i da smo gradonačelnik Mostara i ja kao predsjednik Gradskog vijeća organizovali svečani prijem.

Posebna poruka iz Mostar je išla o novom zajedništvu i priči kakvu BiH želimo,

doživljavamo i za kakvu se zalažemo, te da je to država svih radnopravnih naroda i građana na teritoriju cijele BiH.

Mislim da iz Mostara takve poruke idu već dvije godine i da će se nastaviti, te biti pokretač novih odnosa u BiH”, poručio je Marić.

ČITAJTE I OVO: Malo ko zna za ova mjesta: Upoznajte 15 tajanstvenih lokacija u Bosni i Hercegovini

Program koji se održava pod pokroviteljstvom zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafera Alića i zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Šerifa Špage nastavljen je odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima u odbrambeno oslobodilačkom ratu od 1992.do 1995. godine na Šehitlucima u Mostaru.

Nakon toga će uslijediti svečana akademija u Narodnom pozorištu Mostar, koja će okupiti broje građane i visoke zvanice na obilježavanju ovog važnog historijskog dana za BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.