Potpredsjednik Federacije Refik Lendo: “Jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH”

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je kazao da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je na taj datum više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine odlučno i dostojanstveno glasalo za obnovu državnosti BiH. Lendo je naveo da je referendum o BiH proveden u skladu sa domaćim i međunarodnim pravilima, na zakonit i transparentan način, uz međunarodni monitoring.

–Građani, a ne narodi, svojim glasanjem kazali su da žele nezavisnu, internacionalno priznatu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu – izjavio je Lendo danas na pres-konferenciji prije svečane akademije i sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” povodom Dana nezavisnosti BiH, pod nazivom “Bosna je Bosanska”.

Lendo, koje je imao uvodni referat na svečanoj akademiji, naveo je da je referendumsko pitanje odražavalo volju i viziju politike na kojoj je građena ideja nezavisne, suverene, internacionalno priznate Republike BiH.

Međutim, kazao je on, ono je i temelj politike evropske BiH, građanske države u kojoj su svi građani i narodi jednaki pred zakonom i u kojoj glas svakog građanina vrijedi isto.

Lendo je naveo da je referendum o BiH proveden u skladu sa domaćim i međunarodnim pravilima, na zakonit i transparentan način, uz međunarodni monitoring.

–Demokratskom odlukom o nezavisnosti BiH, ona je obnovila svoju punu nezavisnost i suverenitet nakon tuđih uprava i djelovanja u okviru različitih državnih zajednica. Ono što je vrlo važno, BiH nije troetnička država, niti država tri konstitutivna naroda. BiH je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i svih njenih naroda – kazao je Lendo.

Po njegovim riječima, subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi građani BiH čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava.

Lendo je napomenuo da državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, koji traje više od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti i internacionalno priznanje, nikad nije pravila prepreku niti je na drugi način onemogućavala etničke zajednice da žive u miru, sa svojim kulturama, običajima i da iskazuje svoju političku volju.

–Niti izvršenom agresijom, niti udruženim zločinačkim poduhvatom, niti planiranim i izvršenim genocidom nad Bošnjacima, nisu uspjeli da unište multietnički karakter i građanski temelj države BiH.

Sud u Hagu presudio je te anticivilizacijske politike, ali njihovi sljedbenici u BiH i okruženju pokušavaju da ih realiziraju na štetu države BiH i njenih građana – kazao je Lendo.

Zato je, dodao je on, plemeniti cilj građanske države kao temelja referendumskog pitanja tako važan “i zato ga mi moramo čuvati za generacije koje dolaze”.

Lendo kaže da će biti raznih devijantnih tumačenja koja će pokušati da referendumsko pitanje i sve što mu je prethodilo okrenu protiv ideje građanske države i protiv svih građana BiH.

Po njegovim riječima, na referendumu su glasali građani, a ne narodi, “glasali su za državu svih građana, a ne za pojedinačne narode ili državu zajednicu tri naroda”.

–Građani BiH lojalni državi svoje opredjeljenje iskazano na referendumu branili su oružanom silom i vlastitim životima i to će braniti i u miru svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima – kazao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Naveo je da je politički cilj vlasti u BiH “da naša država postane punopravna članica Evropske unije i NATO saveza”. Kaže da uslovi koji su nam postavljeni za punopravno članstvo, isti su oni uslovi na koje su građani BiH pristali podržavši referendumsko pitanje.

–To još jednom potvrđuje ispravnost i vjerodostojnost politika i za referenduma i za referendumskog pitanja. Zato je danas vrlo važno da građanima i generacijama koje su učestvovale u to vrijeme, a posebno da pošaljemo poruku mladim generacijama, da obrate pažnju na taj period, na referendumsko pitanje koje su u to vrijeme građani BiH sa 63 posto podržali, takvu nezavisnu, suverenu BiH, da to u miru nastavimo kroz politički dijalog, kroz političku borbu braniti i odbraniti u narednom periodu suverenitet, teritorijalni integritet.

–Ovi uslovi koje danas treba ispunjavati kada je u pitanju pristup Evropskoj uniji, nije ništa drugo nego poštivanje onih naših od 1992. godine zaključaka i principijelnih odluka u referendumskom pitanju ‘jeste li za suverenu državu BiH, građana BiH, a onda i Srba i Muslimana i Hrvata i ostalih koji žive u BiH’.

To referendumsko pitanje danas i u budućnosti mora ostati na tragu političke borbe svih njenih naroda, svih građana, bez obzira što danas ne gledamo svi isto niti na referendumsko pitanje, niti na vrijeme koje se u to vrijeme dešavalo oko BiH – zaključio je Lendo – prenosi Fena.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.