Abdulahu Sidranu ukazana velika čast u Prištini

Premijer Kosova Albin Kurti primio je poznatog pisca, scenaristu i novinara iz Bosne i Hercegovine Abdullaha Sidrana, koji je ovogodišni dobitnik međunarodne nagrade “Ali Podrimja”.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Sidran je čestitao Kurtiju na izboru za premijera Republike Kosovo.

„U današnje vreme je teško dobiti pravdu. Vaša pobjeda je uspostavljanje pravde“, rekao je Sidran.

Premijer Kurti izrazio je svoje divljenje pjesmama pjesnika, kojeg nazivaju i “dušom Sarajeva”. Razgovarali su o važnosti dobre knjige i čitanja, kao procesa koji obogaćuje unutrašnji svijet čovjeka i razvija um.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Odbora Koledža AAB Lulzim Tafa, profesor Univerziteta u Sarajevu i Koledža AAB Nedžad Korajlić, kao i Venera Llunji prorektorka za saradnju i međunarodne odnose na Koledžu AAB.

Pisac Abdullah Sidran boravi na Kosovu na poziv Koledža AAB, koji mu je dodijelio ovogodišnju međunarodnu nagradu za književnost „Ali Podrimja“, koja nosi ime poznatog kosovskom pisca Ali Podrimnje.

Najvažnija pjesnička djela Sidrana su: „Sahbaza“ objavljena u Sarajevu 1970. godine, „Kost i meso“ (1976.), „Sarajevska kolekcija“, (Sarajevo, 1979.) „Sarajevski tabut“ (Sarajevo, 1993.), “Suze majki Srebrenice” objavljene u Sarajevu 11. jula 2007.

Njegova knjiga objavljena tokom rata “Sarajevski tabut” osvojila je nagradu za slobodu PEN centra u Francuskoj. Prethodni laureati ove nagrade bili su I Solženjicin, Saharov, Havel.

Njegove pjesme su prevedene i objavljene u Austriji, Francuskoj i Italiji.

Sidran je jedan je od najvažnijih filmskih scenarista u bivšoj jugoslovenskoj kinematografiji sa filmovima: „Sjećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“ i „Kuduz“. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.