Advokat Asim Crnalić rezolutan: “Svako onaj koji knjiži po Zakonu o nekretninama RS izlaže sebe krivičnoj odgovornosti”

O pravnim posljedicama neprovedbe odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta i uknjižbe državne imovine na entitete, govorio je advokat Asim Crnalić.

Suspendirani Zakon o nepokretnoj imovini RS je službeno stupio na snagu. Isto važi i za odluku Christiana Schmidta. Da li to može izazvati pravne pometnje, Crnalić kaže:

“Očigledno su se političari u RS odlučili da ne primjenjuju odluke visokog predstavnika čije odluke su zakon i pravno su valjane. Svako onaj koji knjiži po Zakonu o nekretninama RS izlaže sebe krivičnoj odgovornosti. Visoki predstavnik ima pravo da Zakon stavi van upotrebe”.

Ko može krivično odgovarti u ovakvoj situaciji, da li su to predlagači, inicijatori ili samo oni koji provode zakon koji je suspendiran, Crnalić je jasan:

“Teško možete procesuirati onoga ko je donio Zakon i ko ga predložio. Nije krivično djelo ako ga donesete i nema odgovornosti dok se ne počne primjenjivati. Visoki predstavnik je institucija pravnog poretka u BiH. Oni koji ne poštuju njegove odluke izlažu se krivičnoj odgovornosti”, ističe Crnalić, prenosi N1.

Irfan Čengić iz SDP-a nedavno je kazao da i FBiH radi istu stvar, knjiži na sebe državnu imovinu i ta je praksa također upitna.

“Ne možemo držati lekcije i da FBiH bude vlasnik državne imovine. Treba biti doslijedan i biti pravedan prema jednima i drugima”, kategoričan je Crnalić.

U foskusu javnosti cijelo vrijeme je pitanje izgadnje BUK Bijele. S pravnog stanovišta, može li se reći ko je u pravu?

“To je političko pitanje. Ovdje je važno u kojoj mjeri se ti projekti mogu izvršiti u skladu sa pravnim propisima koji su na snazi. Na osnovu toga trebaju biti realizirani. Ako je to u skladu sa Ustavom i zakonom, može, ako ne, to je završena priča”, kaže Crnalić.

Na listi sankcioniranih Velike Britanije i SAD-a našli su se neki političari, ali i bivša državna tužiteljica Gordana Tadić.

“Bilo kakva sankcija, bilo kome, mora biti zasnovana na dokazima bez obzira o kome se radi. Moraju biti dokazi da je neko nešto počinio ako je to uradio. Velika Britanija i SAD trebaju dostaviti dokaze, i VSTV je to tražio od Britanije, i to će biti rješeno”, kaže Crnalić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.