Advokat Ifet Feraget uoči ponovnog suđenja u slučaju “Dženan Memić”: “Očekujem da donesu zakonitu i pravilnu presudu, striktno u skladu s pravilima postupka”

U Sudu BiH sutra je zakazan početak ponovljenog suđenja u slučaju “Dženan Memić”, a oglasio se i advokat Ifet Feraget.

“Sutra je zakazan pretres pred Apelacionim odjeljenjem suda BiH nakon što je uvažena žalba protiv prvostepene presude koju je donijelo Vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem.

Žalba je usvojena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, odnosno iz razloga što sud nije obrazložio koje to dokaze smatra irelevantnim i isto tako nije obrazložio zbog čega je odbijen prijedlog za saslušanje veoma važnog svjedoka uvaženog prof. dr. Kemala Dizdarevića – rekao je Ifet Feraget, advokat Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića.

Povrede odredaba žalbe

Feraget je kazao da je važno naglasiti da prilikom usvajanja žalbe, odnosno žalbenog razloga bitne povrede odredaba krivičnog postupka kojeg smatra višim žalbenim razlogom, Sud se, kako kaže, ne upušta u razmatranje prilikom odlučivanja o žalbi.

“Apelaciono vijeće se nije upuštalo u razmatranje pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pravilne primjene materijalnog prava i upravo zbog toga će biti održan pretres pred Apelacionim odjeljenjem u okviru optužnice i u okviru onih žalbenih naloga Tužilaštva.

Sud će sutra, pretpostavljam, na jednoj kraćoj statusnoj konferenciji donijeti odluku o tome koji će se dokazi ponovo izvoditi, odnosno reproducirati, koji će dokazi biti samo prihvaćeni.

Dakle, ovo nije glavni pretres, ovo je pretres na kojem se dokazi mogu prihvatiti, oni su izvedeni pred Sudom. Možemo ih ponovo slušati i odlučit će koji novi dokazi će biti izvedeni – rekao je Feraget za portal “Avaza”.

Donošenje odluke Suda

Dodao je da očekuje da će biti uvažen prijedlog da se sasluša prof. dr. Kemal Dizdarević, a na sve okolnosti u vezi s navodnom amnezijom Alise Mutap, s obzirom na to da je on involvilaran u predmet od početka.

“Ne kaže se džaba “Neka svijet propadne, a pravda nek pobijedi”. Ja poštujem pretpostavku nevinosti. Poštujem nezavisnost Suda, ali od Suda očekujem da donese zakonitu i pravilnu presudu, striktno u skladu s pravilima postupka i pravilno poteze protumači, onako kako smo čuli svi u sudnici, te donese ličnu odluku – zaključio je advokat Feraget.

VEZANI TEKST: Muriz Memić poslao je veoma direktne poruke: Duboka država je opasna, počela su hapšenja, niko nije nedodirljiv

Optuženi u slučaju

Podsjetimo, optuženi su Alisa Ramić (rođ. Mutap) koja je jedini svjedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njen otac Zijad Mutap. Među optuženima su i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji su vršili uviđaj.

Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.

Optužnica ih tereti za organizirani kriminal i to protuzakonito posredovanje, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela u predmetu Dženan Memić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.