Advokat porodice Memić Ifet Feraget nakon svega ustvrdio: “Mogu reći da sam zadovoljan zato što se i dalje vodi istraga protiv tužilaca Kantonalnog tužilaštva KS i pripadnika MUP-a KS”

Prošlo je osam godina od smrti Dženana Memića. Dženan je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu, a preminuo je u bolnici sedam dana kasnije, 15. februara. Imao je samo 21 godinu. No, ni za osam godina slučaj nije razjašnjen. Osam godina prošlo, a nije utvrđeno kako je i od koga Dženan Memić zadobio povrede, nakon kojih je i preminuo.

Kada je krenula pravna borba, postupci najprije vođeni protiv Bekrije i Ljube Seferovića i svaki put su oslobođeni. I pred kantonalnim, ali i Vrhovnim sudom Federacije koji je izrekao oslobađajuću presudu optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

IFET FERAGET, advokat porodice Memić

“Nakon osam godina pravne borbe ja mogu reći da sam zadovoljan zato što se i dalje vodi istraga protiv tužilaca Kantonalnog tužilaštva KS, pripadnika MUP-a KS, zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja i sudskih vještaka zbog sačinjavanja lažnog nalaza i mišljenja vezano za okolnosti stradanja Dženana Memića.”

Kada je u pitanju Tužilaštvo Kantona Sarajevo u ovom slučaju radnje više ne poduzimaju.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo ne poduzima radnje, budući da je navedeni predmet ustupljen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje”, saopćili su iz Tužilaštva KS.

Upravo Tužilaštvo BiH preuzima predmet od Kantonalnog tužilaštva.Nakon što je postalo jasno da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći, vođeno je suđenje za prikrivanje dokaza i načina na koje je Dženan stradao. Nakon tri godine Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je krivima Alisu Ramić- Mutap zbog davanja lažnog iskaza na dvije i po godine zatvora i Hasana Dupovca na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Ostali optuženi oslobođeni su krivice. Nakon žalbe optuženih, trećestepeno vijeće bi trebalo uskoro odgovoriti na žalbe – piše BHRT.

ARIJANA MEMIĆ, sestra Dženana Memića

“Očekujemo u najmanju ruku da se potvrdi ta odluka da ovi koji su osuđeni budu na izdržavanju te kazne.”

MURIZ MEMIĆ, otac Dženana Memića

“Mene zanima istraga o ubistvu i novi postupak. Već predugo se vodi istraga oko Dalide Burzić, Vahida Ćosića, Merisa, došle su do mene informacije da su svi skočili da se ukine trećestepena presuda.

Ja ovih dana moram najaviti sastanak kod glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića i evo ovim putem tražim da me primi.”

U toku je istraga za ubistvo, a u toku istrage suspendovana je sutkinja Suda BiH Dalida Burzić koja je u vrijeme Dženanovog stradanja bila glavna kantonalna tužiteljica.

IFET FERAGET, advokat porodice Memić

“Tužilaštvo BiH radi vrlo intenzivno na predmetu, postupajući tužioci Hasanspahić i Čampara vode tu istragu u koju su uključene i brojne policijske agencije.

Očekujem da ćemo, nadam se, doći do kraja i utvrditi ko je taj ko je ubio Dženana.”

U Tužilaštvu BIH odgovaraju da se intenzivno radi i da ima određenih pomaka, ali s obzirom na tajnost istrage detalji se ne mogu iznositi u javnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.