Akademik Dževad Karahasan u edukativnom izlaganju uputio znakovitu poruku: “Pitagora je ponavljao svojim učenicima: “put je cilj“”

U izdanju sarajevske Izdavačke kuće Connectum iz štampe je ove sedmice izašao roman „Uvod u lebdenje“, nova knjiga jednog od naših najvećih, najprevođenijih i najnagrađivanijih književnika, akademika Dževada Karahasana.

“Uvod u lebdenje”, koji se već može naći u prodaji, pripovijeda, uvjetno govoreći, „putovanje“ jednog uglednog pjesnika, klasičnog humanista, i njegovog sarajevskog prevodioca kroz svijet Sarajeva tokom 1992. godine.

Akademik Karahasan ovim značajnim povodom govori za portal Radiosarajevo.ba.

„Prve skice za roman “Uvod u lebdenje” nastale su u oktobru 1998. godine, čak sam počeo pisati jednu epizodu, ali sam prekinuo, jer sam shvatio da stvari nisu zrele – ili materijal nije dozrio, ili ja nisam dovoljno zreo. U godinama koje su uslijedile tri-četiri puta sam se vraćao ovoj temi, odnosno ovom materijalu (prije svega likovima, koji su mi izuzetno važni), ali sam svaki put odustao.

Konačno je krenulo u novembru 2020. godine i okončalo se u januaru ove, 2022. Ovih par informacija je dovoljno da biste shvatili kakvo olakšanje mora osjetiti čovjek koji drži u rukama knjigu na kojoj je počeo raditi prije dvadestičetiri godine“, kaže Karahasan za portal Radiosarajevo.ba.

S tim olakšanjem i radošću miješa se, veli, zebnja s kojom je posao pisca neraskidivo vezan.

„Jer vi možete svoj zanat poznavati kao ne znam ko, jasno vam je da ne znate i ne možete znati kakva je vaša nova knjiga zaista.

Književnost je, naime razgovor, knjiga i njezina sudbina zavise i od čitaoca, budući da je čitalac završava: roman je dovršen kad je čitalac u njega unio (projicirao) svoja iskustva, pitanja, osjećanja… Bez toga je roman samo ponuda, mogućnost (potencijalitet, rekli bi filozofi)“, ističe Karahasan.

Utoliko mu je, reći će, također, ovaj period, neposredno nakon izlaska knjige, izuzetno napet.

„Istovremeno osjećam radost i zebnju, još uvijek se nekako bavim knjigom koja je već izišla, a pritom se pravim da se počinjem baviti idućom. Jer pisac je u sretnoj situaciji da živi u skladu s poukom koju je Pitagora ponavljao svojim učenicima: put je cilj“, zaključuje akademik Karahasan.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.