Preminuo istaknuti bh. književnik Dževad Karahasan

Preminuo je Dževad Karahasan (70), objavili su njemački mediji. Ovaj veliki književnik, profesor i uvaženi akademik izgubio je bitku sa opakom bolešću.

Bolest s kojom bitku vodi od dvije godine, nažalost, uznapredovala je.

Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.

“Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih evropskih autora, preminuo je. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini – javlja Kleine Zeitung.

U jednom od posljednjih intervjua govorio je o bolesti, pa i momentu kada mu je doktor saopćio da ga ne može izliječiti…

“Moj ljekar koji je sjajan čovjek, predan svom poslu, bio je tužan kad mi je saopćio da me “ne može konačno izliječiti, i da mi slijedi novi ciklus neugodnih terapija”, ja sam morao njega tješiti.

Podsjetio sam ga na to da će nas smrt konačno izliječiti. Tek tada smo potpuno izvan svih, kako se to kaže, stvari koje nas ugrožavaju, a da je život uglavnom odgađanje samrtnog časa.

I onda me on pitao najozbiljnije: “To vi mene tješite?” Rekoh, da. Hvala vam, kaže, utješili ste me, i obojica smo se smijali – opisao je tada Karahasan za Faktor.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu, danas Tomislavgrad 1953.godine.

Bio je bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist, romanopisac.

U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, branio je doktorski rad.

Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije kao urednik za kulturna pitanja Odjek, te dramaturg u Zeničkom narodnom pozorištu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.