Akademik Slavo Kukić nakon američkih sankcija upozorava: “One nisu dovoljne da zaustave pomahnitali pohod Dodika na BiH”

Akademik Slavo Kukić izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako sankcije američke administracije, kojima su zasad obuhvaćena tri političara i jedan medij u BiH, ohrabruju.

“Ohrabruje i informacija da bi obznanjeni spisak mogao biti bitno proširena. Da bi se na njemu moglo naći čak pedesetak osoba i pravnih lica. Ne čini mi se, međutim, kako je ta mjera, sama po sebi, dovoljan razlog u BiH iskazanoj euforiji”, rekao je akademik Kukić.

Zašto rušitelje BiH ne brinu sankcije?

Prema njegovom uvjerenju, “izrečene sankcije američke administracije nisu dovoljne da se zaustavi pomahnitali pohod na BiH i Dodiku i svih ostalih koji ga podržavaju”.

“Posebice zbog činjenice da svi oni imaju snažnu potporu i iz Beograda i iz Moskve i Pekinga. Uostalom, obilježavanju 9. siječnja će, ako sam dobro razumio, usprkos presudi Ustavnog suda BiH, prisustvovat i predstavnici ovih triju zemalja, čime one izravno staju uz nepoštivanje i Ustavnog suda i ustavnog poretka BiH kao suverene zemlje. Na koncu, da američke sankcije ne brinu previše rušitelje BiH svjedoče i prve reakcije sankcioniranih, Dodika i Tegeltije, koje su, ne samo ignorantske nego i obojane vokabularom koji je ozbiljna provokacija za Bidenovu administraciju”, ocijenio je Kukić.

Drugim riječima, dodao je, za optimizam su potrebne još neke pretpostavke.

“Potrebno je, prije svega, da se pod udarom američkih sankcija nađu i najistureniji nacionalistički bardovi u Federaciji. Jer, bez njih čitava priča se može vratiti u formi svojevrsnog bumeranga i od nje štete mogu biti veće od koristi. Potrebno je, potom, da politiku američke administracije slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako je po prvim reakcijama suditi, takva potpora bi mogla uslijediti u vrlo kratkom roku”, kaže Kukić.

Evropa mora odgovoriti

Potrebno je, na koncu, smatra Kukić, da isti kurs, jer to nije realno očekivati od EU kao cjeline, podrže i slijede i najznačajnije članice EU – Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Belgija, Nizozemska, Austrija, nordijske zemlje itd.

“Ako bi se sve to dogodilo, i ako bi evropskim sankcijama bile zahvaćene i osobe i firme koje logistički pomažu akcije destrukcije države, brige Dodika i njegova kruga, ali i druge dvojice plemenskih poglavica i njima najodanijih, bi bile multiplicirane, a izgledi da dobiju potporu biračkog tijela mnogo manji od one na koju upućuju istraživanja javnog mnijenja”, kazao je Kukić, te dodao:

“Sve ovo, dakako, moraju pratiti i akcije OHR-a i gospodina visokog predstavnika koji često upozorava da u ladici drži mjere iz djelokruga Bonskih ovlasti i da je samo pitanje vremena kada će ih upotrijebiti. Ako ikada, vrijeme je sada da budu upotrijebljene. Inače se gubi smisao postojanja i OHR-a i visokog predstavnika”.

Akademik je umjereni optimista “kako bi se sve to, u manje ili više zaoštrenoj formi moglo u bližoj budućnosti i događati”.

“I stoga osobno podržavam i prvi, u ovom slučaju američki korak na putu realizacije jedino smislenog plana razrješenja bh. gordijskog čvora”, zaključio je Kukić.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.