Aljoša Čampara iz stranke Narod i pravda se oglasio, uvjereno tvrdi: “Ne može Milorad Dodik biti jači od SAD i EU”

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i delegat Naroda i pravde u Domu naroda FBiH Aljoša Čampara komentarisao je saglasnost Senata UNSA da se poništi doktorat Sebije Izetbegović, pokušaje da se formira Vlada FBiH, ali i Dodikovu retrogradnu politiku. Govoreći o odluci Senata UNSA i navodima koji variraju od “drago mi je da je UNSA neovisan” do “ovo je politička odluka”, kazao je kako “SDA ima tu mantru koju ponavlja da sve što se dešava da je to zavjera protiv njih”.

Gostovao je na televiziji N1.

“Ne bih pridavao ovome pažnju. Neka gospođa Izetbegović dostavi dokumentaciju i onda će se stvar riješiti. Ako se to desi, treba svi da joj se izvine, i rektor i institucije i pojedinci. To se vrlo jednostavno može dokazati. Sumnjam ja bi se Senat sa 40 dekana i naša najobrazovanija elita, odlučili na ovakve korake, pa i sam rektor, da nemaju dokaze za to. Ukoliko se pokaže suprotno ili sud nešto odluči, onda je to drugo”, kaže Čampara.

Advokat Sebije Izetbegović, Senka Nožica, upozorila je da Senat nije trebao zasjedati prije isteka perioda za žalbe na mjeru inspekcije. Čampara ističe kako je očekivano da svaki advokat brani svog klijenta.

“Ovdje se radi o konačnom rješenju gdje je dozvoljen upravni spor i vidjećemo kako će se to odvijati na sudu”, dodao je.

Na pitanje kako misli da će se riješiti pitanje zakonitosti pozicije Sebije Izetbegović na čelu Kliničkog centra UNSA, odgovara: “Prema javnim oglasim, a i propisima, to mora biti redovni ili vanredni profesor i ukoliko ne posjeduje te kvalifikacije, ne može biti kandidat. Upravni odbor bi se trebao držati zakonskih procedura.”

“Cilj SDA je razbiti Osmorku”
Ne vidi se rasplet krize oko formiranja nove Vlade FBiH. Juče se pojavila informacija da bi navodno jedan delegat iz kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda mogao promijeniti stranu. No, da li bi to promijenilo situaciju?

“Ne vidim da bi to nešto promijenilo i mislim da je to vezano za Tuzlanski kanton i tamošnju Vladu. Predsjednik i potpredsjednici koji su izabrani, da bi ih smijenili morate imati većinu u Predstavničkom domu i Domu naroda FBiH”, kaže Čampara.

Za navode potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) da SDA ima rješenje za ovu situaciju koje će ponuditi u narednih sedam dana, Čampara kaže da nije upućen.

“Zastupam tezu da onaj ko ima parlamentarnu većinu treba da formira Vladu FBiH. To je praksa u svim evropskim demokratijama. To su Osmorka i HDZ i u Predstavničkom domu i Domu naroda. Apsolutno je cilj razbiti Osmorku i odugovlačiti ovaj proces i to im poprilično solidno ide. Stvaraju se narativi, izdajnika koji ne štiti bošnjačke interese ili neke druge. Cilj je zadržati status quo”, rekao je Čampara.

Trenutnu situaciju oko formiranja Vlade FBiH mogu promijeniti dvije partije: NES i SBiH. Za narednu sedmicu zakazali su sastanke sa obje grupacije: SDA i DF, a potom i strankama Trojke. Na pitanje sjede li ove dvije stranke na dvije stolice te da prokomentariše izjavu Efendića da su “rješenja Christiana Schmidta prihvatljiva samo ako su trajnog karaktera”, odgovara: “To je stav i drugih političkih partija, ali kako će odlučiti visoki predstavnik ne znamo.

Nije bitno šta budemo mi htjeli, ali i te neke stranke koje žele da zadovolje biračko glasačko tijelo. Oni su istakli svoje kandidate, i dalje u Osmorci i imaju potpisan sporazum, i ne vjerujem da će napustiti koaliciju. Vjerovatno će sve zavisiti od odluke visokog predstavnika ukoliko je bude. On je sve stranke pozvao da se uzobilje da uspostave vlast u FBiH i ako se to ne desi on će reagirati i tako ispraviti ono što se desilo na izbornu noć. Da nije tu odluke donio , imali bi danas Vladu FBiH.”

Ističe da se ovdje ne radi o tome da li će eventualne odluke Visokog predstavnika zadovoljiti bilo koju stranku.

“Odluke visokog predstavnika se moraju provoditi i poštovati. Zadnja odluka (Schmidta) odgovara HDZ-u i SDA. U drugoj odluci se mora naći balans građanskog i etničkog. Ovdje je smisao da niti jedna stranka ne može da blokira procese jer im se ne sviđa parlamentarna većina”, rekao je Čampara u Danu uživo.

Iz DF-a predlažu izmjene Ustava, kako bi se riješio ovaj problem. Je li to rješenje koje je na dugom štapu?

“Ja bih ukinuo kantone u Federaciji i još jedan zahtjev prema državnom Parlamentu poslao da se ukinu i entiteti. To se sviđa građanima, ali sam isto svjestan da za takvo nešto moramo imati dvotrećinskom parlamentarnu većinu. U ovom trenutku nema šanse da to prođe i ne želimo zamajavati građane. Trebamo se baviti socijalnim pitanjem i ekonomijom, mladima, investicijama”, ističe.

“Ne poznajem lično Mijatovića i Hopovca”
Na njegovu poziciju trebao je prvo doći Vojin Mijatović (SDP), ali je potom izbor pao na Almina Hopovca (SDP). Čampara ističe kako ih ne poznaje lično, niti je imao priliku da razgovara s njima pa i ne može reći ko je bolje rješenje.

“Nekorektno je da govorim ko je bolji. To je prijedlog SDP-a. Bilo je nekih reakcija među kolegama iz stranaka pa je došlo do rotacije tih resora. Uvijek mogu biti bolja rješenja i sigurno to nisu najbolja rješenja kao i ova Vlada sad u tehničkom mandatu”, naveo je.

Ističe kako ne može zamisliti situaciju da trenutna Vlada u tehničkom mandatu, na čelu sa Fadilom Novalićem, opet nastavi s radom.

“Teško je funkcionirala. Vlada mora imati svoju parlamentarnu većinu da bi mogli da realizuju svoje projekte. HDZ ima isti broj resora kao ranije i njihova situacija je dosta relaksiranija od drugih političkih partija i subjekata. Ako se ovo produži na još četirti godine, to bi bilo katastrofalno”, kaže.

Na pitanje da li je došlo do turbulencija u NiP-u zbog izbora direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, odgovara: “Ja nisam znao da je među Trojkom nešto raspoređeno kome šta pripada. Radi se o kandidatima koji moraju biti policajci i koji imaju najveći čin i tu ne bi trebale kadrove predlagati stranke. Nisam dio Kadrovske komisije u NiP-u i ne želim posebno da imam tu utjecaj. Kolega Ademović je predsjednik Kadrovske komisije i on ima veći utjecaj. Osnivao je NiP, i nemam ambicije da se tu nešto posebno pitam.”

Demantovao je navode da je u bliskim porodičnim vezama s Elmom Baraković koja je uhapšena u policijskoj akciji „Overdose“.

“Ne može Dodik biti jači od SAD-a i EU”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država. Čampara je prokomentarisao šta se desilo sa dobrom atmosferom koja je bila prisutna nakon dogovora koalicije na državnom nivou?

“Dodik prije svega funkcioniše na takav način. Vidio je da mu dobro ide na način kako osvaja glasove. Utišao je opoziciju u RS toliko da će im trebati više vremena da konsoliduju redove. Dragan Čović se distancirao što je jako dobro, nakon nekoliko godina. On će svojom retrogradnom politikom, pored institucija državnih koje će morati djelovati, izazvati reakciju međunarodne zajednica koja tu mora reagovati da će poslati dodatni kontingent vojske u Brčko Distrikt. Oni sad shvataju situaciju ozbiljno i zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Ne može Dodik biti jači od SAD-a i EU”, zaključio je Aljoša Čampara.

Pogledajte njegovo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.