Ambasada SAD u BiH se oglasila o Dodikovim prijetnjama Schmidtu hapšenjem: Udar na ustavni poredak i smiješne tvrdnje

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao da će od sljedeće sedmice pripadnici MUP-a RS-a imati zadatak da uhapse visokog predstavnika Christiana Schmidta ako uđe na teritoriju RS-a.

“Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republika Srpska i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protuustavna.

Ovo predstavlja još jedan smišljeni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH”, poručili su iz ambasade.

Naveli su da je Visoki predstavnik odgovoran za nadzor provedbe civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, koji dužnosnike obvezuje na saradnju s njim, a uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje gospodina Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije”, naglasili su iz ambasade SAD.

Istakli su da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju Visokog predstavnika i njegovu upotrebu Bonskih ovlasti kada je to potrebno, te će nastaviti pozivati na odgovornost one pojedince koji se ponašaju protiv Daytona.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je također na najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će policija u entitetu RS imati zadatak da uhapsi visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Nakon Dodikove prijetnje da će ‘opkoliti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema slovenačkom modelu iz 1991’ ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu”, poručio je Bećirović.

Istakao je da sedmicama i mjesecima upozoravao međunarodne i domaće zvaničnike da je u Bosni i Hercegovini na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nažalost, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak sa nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope. Međunarodna zajednica,

a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope. Suština Dodikove brutalne prijetnje Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije personalne prirode”, kazao je Bećirović.

Poručio je da ovo nije napad samo na Schmdita nego je direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE I OVO: Analitičarka Svetlana Cenić direktno i bez uvijanja: Ja sam Srpkinja u Sarajevu i ne osjećam se ugroženo

“Na kraju, javno pozivam Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta RS-a i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja”, zaključio je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.