Ambasador SAD u BiH Michael Murphy poručio u Srebrenici: Negiranje i murali ne mogu promijeniti istinu o genocidu u Srebrenici

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy posjetio je Memorijalni centar Srebrenica i poručio da SAD nikad neće zaboraviti genocid.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu je na svome Twitter profilu objavila informaciju o posjeti ambasadora Michael Murphya Memorijalnom centru.

U objavi piše da SAD nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici koji su počinili dijelovi Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Naglasili su da su Mladić i Karadžić ratni zločinci, a ne heroji i da bilo koja količina negiranja, murala i spomenika ne mogu to promijeniti.

“Krivica za genocid u Srebrenici je individualna i snose je oni koji su počinili ova grozna djela, ali društvo, politički lideri, institucije imaju obavezu da se pozabave nanesenom štetom,” poručio je Murphy.

Prvi korak je priznavanje i prihvatanje činjenica koje su uspostavljene kroz sudske procese i podržane naučnim dokazima, piše u objavi.

Murphy je na svome blogu pozvao da se mlađi naraštaji uče istini, poštuju žrtvu te da se radi na traženju i identifikaciji nestalih kao i traženju osumnjičenih koji su još uvijek na slobodi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.