Ana Brnabić “zakuhala političko tlo u Beogradu”: Dolazak Lavrova stavlja Srbiju u ‘iznimno kompliciranu’ situaciju

Dolazak ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova u Beograd 6. i 7. juna doveo je Srbiju u situaciju koju je premijerka Ana Brnabić u nedjelju ocijenila kao “izuzetno komplikovanu”, dok pojedine opozicione stranke i civilno društvo traže otkazivanje posjete koju drže štetnom u vrijeme invazije Rusije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Brnabić je za komercijalnu provladinu TV Pink rekla da posjeta Lavrova stavlja Srbiju u “izuzetno tešku situaciju”, jer “u ovom trenutku nitko u svetu ni s kim ne želi da razgovara”, a “još manje” da se uzajamno čuju.

“Kada imate posjetu na ovako visokom nivou kao što je posjeta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pomislili biste da su ljudi, posebno u kriznim vremenima kakva su danas kad je svijet na ivici Trećeg svjetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije koliko god se ne slagali sa njim i mislili da su pogrešne i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom”, rekla je Brnabić.

Ona je ocijenila da se “ne može napraviti korak ka miru”, ako se ne razgovara i ako se sve strane ne čuju.

“Postoji valjda nešto što trebate čuti. Postoji valjda, bar neki prostor za dijalog“, rekla je Brnabić.

Posjeta Lavorova možda ugrozi dolazak Scholza

Ona je s čuđenjem ocijenila kako je nevjerovatno da je “danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće“.

Brnabić je za TV Pink rekla da su u pitanju problemi s „preletima“, ne navodeći može li se to dovesti u vezu s međunarodnim sankcijama kojima su obuhvaćeni najviši ruski dužnosnici i ruski letovi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u petak kako ne isključuje mogućnost da bi posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Beogradu u ponedjeljak i utorak mogao ugroziti posjetu njemačkog kancelara Olafa Sholza, koji se očekuje u petak 10. juna.

“Ništa ne isključujem”, odgovorio je Vučić novinarima na pitanje bi li ranije dogovoreni dvodnevni boravak Lavrova u Beogradu mogao ugroziti posjet šefa njemačke vlade.

Brnabić je, pak, danas istaknula međunarodnu poziciju Srbije, ocijenivši da je mogu posjetiti i ruski šef diplomacije i predsjednik vlade bilo koje druge zemlje, te i njemački kancelar Sholz.

“Nekako je to teška, teška pozicija, a opet, ja mislim najispravnija moguća”, ocijenila je premijerka.

Srbija treba otkazati posjet Lavrova

Istodobno, na srbijanskoj političkoj sceni i dalje se čuju sporadične poruke državnom vrhu da je posjet Lavrova neprimjeren trenutku u kojem već dulje od 100 dana traje ruska invazija na Ukrajinu.

Čelnik nevladine udruge Regionalne akademije za razvoj demokracije Balša Božović istaknuo je u nedjelju da Srbija treba otkazati posjet Lavrova, ocijenivši da je “suradnjom s Putininovim režimom, Srbija izabrala da bude na pogrešnoj strani historije” i da je “ucijenjena” cijenom i opskrbom ruskim plinom.

Božović drži i da najavljeni sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s Lavrovom u Beogradu “šalje loše signale da Srbija nastavlja narušavati suverenitet” BiH, te da se “netransparentni sastanak” Dodika i Lavrova faktički radi “iza leđa Bosni i Hercegovini”.

“To ne doprinosi stabilizaciji prilika i stvara veliki strah od Srbije u regiji. Srbiju će kontakti s Putinovim režimom skuplje koštati nego da je platila plin po punoj cijeni”, zaključio je Božović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.