Analitičar sa adresom u Los Angelesu Jasmin Mujanović: Vidimo koliko su zvanični Zagreb i Beograd opsjednuti sa politikom prema BiH…

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta na sjednici rapravljao je o izvještaju Rangela o stanju u BiH.
Europarlamentarac Klemen Grošelj kazao je da BiH zaslužuje status kanidata.

O ovoj temi je razgovarano sa Jasminom Mujanovićem, političkim analitičarom sa adresom u Los Angelesu.

– Pozitivno je što se rasprava dogodila. Slažem se sa tom idejom da bi Bosna i Hercegovina već trebala imati kandidatski status.

Međutim, moramo se također napomenuti da faktični proces evropskog proširenja, ne samo što se tiče Zapadnog Balkana i BiH, već uopšte kao koncept, je gotov.

Čak i ako bi imali kandidatski status u narednom periodu, ne smijemo misliti da bi to značajno promijenilo strukturalne probleme što se tiče evropske politike prema ovom regionu, ocjenjuje Mujanović.

Prokomentarisao je i rat u Ukrajini, te izjave pojedinaca da bi se to moglo preliti na BiH. On je još 2017. godine kazao da, ukoliko bi Rusija ili bilo koji drugi strani akter, htio da dovede do destabilizacije ovog regiona, primarna meta takvih aktivnosti bi morala da bude BiH, a ne Srbija.

– Još uvijek tako mislim. Jednostavno, zato što je Bosna i Hercegovina strateški centar Zapadnog Balkana. Ne zato što smo najveći ili najbogatiji, već zato što smo u taktičkom, strateškom i geopolitičkom smislu centar ovog cijelog regiona. Sve faktički zavisi od stabilnosti, mira i demokratizacije BiH.

Vidimo koliko zvanični Zagreb i zvanični Beograd su opsjednuti sa politikom prema Bosni i Hercegovini, odnosno dešavanjima unutar države BiH.

Zato je izuzetno važno da se stanje u Bosni i Hercegovini, ne samo smiri u nekom kratkom periodu, već da se stvore stalne prilike za stalni mir i stalnu stabilnost u BiH.

A to može jednostavno i jedino doći kroz političku demokratizaciju bh. društva i države. Naravno, najvažniji strateški cilj za BiH jeste članstvo u NATO savezu, ističe, prenosi O kanal.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.