Politički analitičar Jasmin Mujanović analizirao za američki Just Security: Ponudio Christianu Schmidtu pet principa na kojima se trebaju voditi pregovori o izbornim reformama

Politički analitičar Jasmin Mujanović analizirao je za američki Just Security proces izmjena Izbornog zakona i predložio principe kojih se treba držati pri ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini.

Prvi princip kojeg je Mujanović predložio jeste da svaka buduća ustavna ili izborna reforma mora odražavati cjelokupnost preostalih odluka Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava.

Ističe, da SAD i EU ne mogu kao salamu rezati univerzalna građanska i demokratska prava na koja imaju pravo svi građani BiH.

Drugi princip je da se svi budući pregovori reformi moraju se odvijati isključivo unutar parlamentarnih institucija BiH.

Mujanović smatra da su razgovori iza zatvorenih vrata desetkovali povjerenje građana BiH u transparentnost i legitimnost procesa.

Treći princip kojeg se treba držati je uključivanje svih parlamentarnih aktera, ističe da Međunarodna zajednica ne smije pregovore ograničiti na trojicu nacionalističkih vođa primarno sektaških blokova.

Mujanović tvrdi da prema njegovoj računici četvrtina do trećine birača u BiH izabrala multietničke, građanske i lijevo-liberalne stranke.

“Četvrto, stvarni sadržaj razgovora i naknadnih sporazuma mora odražavati pravno-politička načela euroatlantske zajednice u čijem članstvu Sarajevo teži. Cilj ne može biti dogovor radi dogovora.

To mora biti sporazum koji će stvoriti kredibilne, funkcionalne i demokratske institucije u Bosni”, napisao je Mujanović.

Konačno, kao peti princip ističe da Međunarodna zajednica mora mora pomoći u razbijanju monopola oligarhijskih, sektaških političkih stranaka koje su zarobile cijeli bosanski državni aparat.

Smatra da ukoliko većina zastupnika u Parlamentu koji predstavljaju većinu stanovništva zemlje mogu složiti sa nizom promjena u izbornom procesu, onda SAD, EU i OHR trebaju raditi sa akterima kako bi se takve promjene predložile na nacionalnom referendumu.

“Bonske ovlasti mogle bi se koristiti za stvaranje zakonodavnog okvira za održavanje takvog glasovanja; odnosno,

OHR bi mogao izraditi potrebne zakone za provođenje referenduma na nacionalnoj razini, koji bi također zakonski zadužili izabrane dužnosnike da provedu rezultate”, predlaže Mujanovć.

Na kraju, zaključuje da je vrijeme da međunarodni dužnosnici rade sa sa stvarnim bosanskim reformatorima na ostvarivanju institucionalnih mehanizama za ostvarivanje težnji pridruživanja EU i NATO-u – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.