Andrej Plenković nakon razgovora s Matthewom Palmerom o BiH: “Naša pozicija je jasna i čuli smo njegov stav”

Posljednje Vijesti

“Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni”, kazao je Andrej Plenković u utorak i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

“Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije.

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni, naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

“Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav”, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska se zalaže za to da “konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo Predsjedništvo”, kazao je Plenković.

“Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana Predsjedništva”, kazao je.

“To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom”, dodao je.

Plenković je istaknuo da SAD i Europska unija trebaju pomoći političkim strankama i liderima u BiH da se postigne dogovor o promjeni izbornog zakona do kraja 2021.

“Naša je želja da svaka takva izmjena bude prihvaćena ako je moguće konsenzusom svih aktera u BiH”, kazao je.

Leave your vote