Angela Merkel pripremila velike promjene za useljenike: Novi uvjeti za rad u Njemačkoj u pet faza

Novi plan integracije migranata u njemačko društvo, sistem obrazovanja i tržište rada su sačinjeni, a iza njega stoje kancelarka Angela Merkel, prvi ljudi saveznih pokrajina te građanski sektor.

Plan bi trebao vrijediti najmanje deset godina, a na ovom Nacionalnom akcijskom planu za integracije se radilo tri godine, u njegovom stvaranju je učestvovalo 300 predstavnika njemačkih država, gradova te 75 migrantskih organizacija. Usvojen je na velikom samitu kojim je predsjedavala Annette Widmann-Mauz, njemačka povjerenica za integraciju.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traže one koji su voljni obrazovati se i raditi kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalificirana radna snaga.

Druga bi faza uključivala mjere početne integracije kao što su učenje jezika, savjeti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća bi faza bila posvećena uključivanju i učestvovanju u njemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju u tržište rada, ali i građanski angažman, gdje je očito kako se od novih useljenika u Njemačku očekuje da učestvuju u općem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnjaka iz zemlje iz koje potječu.

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle potiče se raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim susjedima i njihovim društvom kojeg useljenici postaju dio. Tu se podrazumijeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i sučešća u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o poduzetništvu i o javnom sektoru.

Naglasak je i na naporima u suzbijanju diskriminacije i rasizma. Novi plan podrazumijeva i novo zanimanje – “integracijski nadzornik”, slobodno bismo preveli. Riječ je o Nijemcu koji bi mentorirao aplikante za migraciju u Njemačku kako bi se izbjegli svi eventualni nesporazumi koji su do sada ometali normalan suživot i integraciju migranata koji su u velikim brojevima stizali u najveću njemačku ekonomiju, prenosi Večernji list.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.