Bajrović želi da istina prodre u javnost, javno je poručio kako je stanje: “Odlučeno je da Evropa poveća svoju prisutnost u regionu, ali je stalno popuštala Dodiku”

Glavni uzrok trenutne krize u BiH nije samo djelovanje domaćih političara, prije svih Milorada Dodika, kazao je kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović, u analizi za Al Jazeeru. Prema njegovom mišljenju postoji jasan izlaz iz trenutne krize.

“Naravno da postoji izlaz, a to je da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH i vladavina zakona. Kriza u BiH nije samo bosanskohercegovačka, nego je dio veće krize koja je zahvatila evropski kontinent, a koju vodi predsjednik Vladimir Putin iz Moskve.

Milorad Dodik i njegova stranka su manje-više pod punom Putinovom kontrolom, a što mnoge zapadne sile ne žele da vide, jer bi to značilo da bi trebali nešto i poduzeti.

U Dejtonskom sporazumu je jasno i nedvojbeno navedeno kako SAD i zapadnoevropske zemlje imaju obavezu da spriječe ovo što sada radi zvanična Banja Luka.

Ovo predstavlja jasno kršenje Dejtonskog sporazuma, a zapad ne pokazuje želju da spriječi to kršenje, što Dodik i Putin vide kao slabost zapada. Zbog toga sada vidimo porast tenzija, za koje se čini da ne postoji izlaz iz njih”, kazao je Bajrović.

Najveći teret krivice za trenutnu krizu Bajrović stavlja na leđa zapadne Evrope.

“Ustav koji je stvoren u Daytonu nije dobar za upravljanje državom. SAD su stavile svoj potpis na taj ustav. Veliki broj ljudi je razočaran, jer Bijela kuća ne želi uraditi ono što bi trebalo da bi zaštitila Dejtonski sporazum.

Ustav BiH ne može funkcionisati bez podrške OHR-a, jer u cijelom sistemu ne postoji nijedna vrhovna funkcija.

OHR je konačni autoritet i najviši tumač Dejtonskog sporazuma, a Ustav BiH je dio tog sporazuma. Zbog toga i jeste nastala kriza. Putin je vidio vakuum i popunio ga je.

Putin nije stvorio vakuum. Njega je stvorio zapad, tačnije Evropska unija koja je preuzela odgovornost za BiH 2005., odnosno 2006. godine. Tačnije, nakon dolaska nove vlade u Njemačkoj 2005. godine, odlučeno je da Evropa poveća svoju prisutnost u regionu, ali je stalno popuštala Dodiku. To je iskoristio Putin za svoje djelovanje protiv zapada.

Garancije trebaju biti ne samo zakonske, nego i sigurnosne. Međutim, u BiH je trenutno raspoređeno samo oko 600 vojnika, a u početku ih je bilo oko 60.000. To je upravo ono što generiše krizu, a to je nemogućnost zapada da garantuje ono što je potpisano u Daytonu. Tvrdnjom kako samo bh. političari uzrokuju krizu, a time zavaravaju sami sebe”, tvrdi Bajrović.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.