Begija Smajić dobila više opomena u NSRS “zbog Dodika”: Dotakla se harmonike u Predsjedništvu BiH…

Posljednje Vijesti

Begija Smajić, zastupnica u Narodnoj skupštini RS dobila je tri opomene tokom diskusije.

Dvije zbog spominjanja Milorada Dodika, jednu zbog opisivanje ove situacije kao “poteza koji graniče s razumom”.

Dotakla se Samjić i harmonike u Predsjedništvu BiH…

Smajić je navela kako je NSRS “nebrojeno puta zloupotrebljavala propisane nadležnosti Ustavom entiteta i da uređuje oblasti na koje prema Ustavu države BiH nema pravo”.

Kada je počela govoriti o “osnivanju Agencije RS”, kazavši da je ovo suludi potez čiji je kreator Milorad Dodik, dobila je prvu opomenu.

“Možete mi odmah oduzeti riječ ukoliko vam se ne sviđa ono što govorim. Šta sam rekla što nije u skladu s propisom?”, kazala je Smajić.

A potom je nastavila i dobila još jednu opomenu.

“Svi koji ga slijedite, niste svjesni koliko jačate pravosudni sistem BiH jer će Ustavni sud osporiti ovaj zakon, kao i mnoge.

Takve odluke Suda BiH ulaze u pravno naslijeđe i ostaju primjer kako će se presuđivati u drugim sličnim situacijama. Suludost ovih poteza graniče s razumom dok se naši građani suočavaju s ozbiljni, problemima i odlaze masovno u zemlje pod NATO zaštitu protiv koje se bori ovaj režim”, rekla je Smajić.

Kritikovala je prijedlog ovog zakona kazavši kako je “apsurdan jer se donosi po hitnom postupku, a njegovi efekti mogu biti vidljivi tek 2022. ili čak 2023. pa se, kazala je, postavlja pitanje na koji način bi nedonošenje ovog zakona moglo prouzrokovati štetne posljedice po život i zdravlje ljudi.

Ovako otvorena mogućnost tužbi od lica koja imaju dozvolu za promet lijekova u skladu sa državnim zakonom ne predstavlja samo finansijsku prijetnju već da određeni lijekovi na području enetiteta RS ne budu u prometu, što može poruzrokovati štetne posljedice.

A za to neće biti niko drugi odgovoran već oni koji glasaju za ovaj zakon koji je u sukobu s državnim zakonom i Ustavom BiH”, upozorila je.

Kazala je i to kako je “ovakav vid rada NSRS smiješan i žalostan kao harmonika u Predsjedništvu”.

“Ne želim vjerovati da je onaj kič u Predsjedništvu BiH slika onih koji su glasali za Dodika ili možda ipak jeste”, rekla je Smajić i dobila treću opomenu.

Leave your vote