Bh. dijaspora donijela preokret: Ćamil Duraković novi potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda

Centralna izborna komisija BiH danas je razmatrala je i usvojila izvještaj Glavnog centra za brojanje i glavne kontrole o obavljenom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

“U odnosu na prvobitne rezultate Opštih izbora za nivo predsjednik/potpredsjednik Republike Srpske kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova”, rekao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Na današnjoj sjednici CIK-a BiH utvrđeno je i da je Ćamil Duraković potpredsjednik RS.

Za Durakovića su presudili glasovi iz dijaspore.

Prilikom prethodnog brojanja, iz CIK-a su saopćili kako će potpredsjednik ovog bh. entiteta će biti Senad Bratić.

Međutim, nakon kontrolnog brojanja, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je potvrdio kako je došlo do izmjena.

“U odnosu na prošle rezultate, utvrđeno je kako će potpredsjednici RS-a biti Ćamil Duraković (iz reda Bošnjaka)”, zaključio je Arnautović.

Nešto ranije tokom sjednice, CIK je potvrdio kako će rezultati za predsjednika RS-a ostati isti te da je pobjednik Milorad Dodik.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakovanje listića i vreća, nedostatak vreća, falsifikovani listići i slično.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sjednici CIK-a da nema dileme ko je pobjednik za nivo predsjednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a to je Milorad Dodik.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek.

“Utvrdili smo rezultate izbora za cijelu BiH i ne znam koliko puta ponovo da brojimo, naći ćemo istu situaciju. I da poništimo rezultate, ponovo nam se isto može desiti”, rekla je danas član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić na sjednici Komisije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.