Bisera Turković jako žestoko odgovorila na prozike Milorada Dodika: “Umjesto da osudite rat pokušavate relativizirati jasan stav BiH”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da BiH nema jedinstven stav u vanjskoj politici jer tu politiku, prema njegovim riječima, sprovodi SDA. Nedugo zatim stigao je odgovor ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Dodik je, u svom uobičajenom stilu, kazao kako vanjsku politiku BiH “sprovodi SDA putem ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i njene zagušljive političke kuhinje u kojoj se nerijetko priprema mržnja prema Srbima i RS i svemu onome što ima civilizacijsko obilježja”.

On je mišljenja da se tako Ministarstvo vanjskih poslova BiH pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije.

Reakcija Turković

Na njegove izjave je reagovala šefica bh. diplomatije koja je, podsjetit ćemo, izabrana i glasovima članova Dodikovog SNSD-a.

“Bosna i Hercegovina ima Ustav, zakone i međunarodne sporazume koji su iznad bilo kojeg političara pa i onih koji blokadama i ucjenama nanose štetu građanima. Sve ono što radim kao ministrica vanjskih poslova je u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim ugovorima i strateškim dokumentima. Na sve njih su potpis stavili predstavnici građana i svih konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini. Obaveza svih je da ih poštuju i provode”, napisala je Turković.

Ministrica je podsjetila Dodika da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, u ime BiH potpisao Nikola Špirić, a po tom sporazumu BiH mora usaglašavati vanjsku politiku sa EU, dok je Partnerstvo za mir koje je trasiralo put BiH ka NATO je prije 15 godina potpisao Nebojša Radmanović.

“Gospodine Dodik, BiH nije od jučer, starija je od neodgovornih dnevno-političkih manipulacija i dezinformacija. Umjesto da osudite nasilje i rat, pokušavate, očito u nečijem tuđem interesu, relativizirati jasan stav BiH, a sigurna sam i stav svih njenih građana protiv rata i sukoba bilo gdje u svijetu pa i u Ukrajini”, poručila je.

Podsjetit ćemo da Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH nije stao uz svoje kolege Željka Komšića i Šefika Džaferovića te podržao teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine te osudio rusku agresiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u kojeg se Dodik zagleda, za razliku od lidera bh. SNSD-a je bar priznao teritorijalni integritet Ukrajine i nastavio “izbalansiranu politiku”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.