Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor bez dlake na jeziku: “EU je ponizila Bosnu i Hercegovinu na neki način koja je također imala krvavi rat”

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, dotakla se situacije oko ukrajinskog zahtjeva za brži put u EU i poteza Brisela po tom pitanju.

– Samo Slovenija nam je od 35 poglavlja blokirala 14 – rekla je ukazujući da Slovenija sada za Ukrajinu traži status kandidata bez ispunjavanja bilo kakvih uslova.

– Onda je trebalo nastaviti pregovarati i do posljednje sekunde dokazivati spremnost za vladavinu prava i saradnju s međunarodnim krivičnim sudom.

U tom kontekstu gledam i ovo obećanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Ukrajina ima šansu da će dobiti status kandidata. Status kandidata ne znači još ništa i treba biti oprezan.

Jako je naivna i neoprezna bila izjava Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine nakon toga kada je rekao da će dobijanje tog statusa značiti bržu pobjedu Ukrajini.

To je vrlo neoprezna izjava i trebala bi zamisliti sve čelnike država koji će o tome odlučivati – kazala je Kosor.

Ističe da bi Evropska unija trebala voditi brigu o ravnoteži.

– Dajući to zeleno svjetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako imala krvavi rat.

Sjetimo se grijehova međunarodne zajednice – kazala je Kosor.

Smatra da hrvatski predstavnici u institucijama EU moraju upozoriti na status BiH.

– U suprotnom će se činiti da su svi ovi napori od Daytona na ovamo bili nizašta. A to bi bilo pogubno i mislim da je ovo trenutak da se EU s malo više realnosti i političke čestitosti suoči s činjenicama koje su na stolu.

Svakako, da ne bude zabune, uz potpunu podršku Ukrajini – poručila je bivša premijerka Hrvatske u razgovoru za N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.