Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor direktno u centar: “Naša politika prema BiH mora biti politika prema cijeloj BiH, a ne samo kad se govori o položaju Hrvata

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor dala je intervju za hrvatski sedmičnik Nacional, u kojem je govorila i o hrvatskoj politici prema BiH.

“Naša politika prema BiH mora biti politika prema cijeloj BiH, a ne samo kad se govori o položaju Hrvata u BiH. Jer je to dobro i važno za Hrvate u BiH. A što se tiče tog proklamiranog zauzimanja hrvatske politike za promjenu izbornog zakona u zaštiti Hrvata, vidimo da je rezultat – ništa. Nula.

Puno galame, puno slikanja i kukanja, a izbori raspisani. Predsjednik i premijer ni oko čega se ne slažu, ali oko toga da je Dragan Čović najlegitimniji, najpraviji i najpošteniji predstavnik Hrvata, potpuno su suglasni.”

Osvrnula se i na svoju izjavu da je nedodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH ustvari pljuska našoj državi.

Hrvatska se odavno, još od ulaska u EU, trebala pozicionirati kao liderica za ovaj dio svijeta, jugoistok Evrope ili zapadni Balkan, što je pojam koji se nije smio upotrebljavati u vrijeme bivše predsjednice.

Očekivala sam da ćemo mi kao nova članica biti lokomotiva koja vuče ideju jer mi najbolje možemo objasniti Evropskoj uniji kakva je situacija na Zapadnom Balkanu nakon rata, kakva je situacija u pojedinim zemljama, uključujući Srbiju.

Pa smo onda pustili da Srbija otvori pregovore iako vlasti tamo ne priznaju presude međunarodnih sudova i vuku nas za nos oko rješavanja problema nestalih osoba.

Jer je bilo jasno da Srbija nikad neće moći zatvoriti Poglavlje 23 budu li vrijedila pravila koja su vrijedila i za Hrvatsku. Jer oni ne priznaju genocid, ne priznaju pravila Međunarodnog kaznenog suda. Do zadnje sekunde to je bio Damoklov mač nad našim pregovorima za EU, upravo saradnja s tim sudom.

Protiv sam toga da zbog krvavog rata i agresije na Ukrajinu, EU odustane od kriterija i načela ili da ih ponekad primjenjuje, a ponekad ne. Dobivanje statusa kandidata još ne znači ništa, to može biti lažna nada. Turska je status dobila 1999., pa?

Sjeverna Makedonija dobila je status, ali ne i datum otvaranja pregovora iako je promijenila čak i ime države, dakle, učinila je nezamislive žrtve, a rezultat je nula.

Mislim da su Komisija i Vijeće pogriješili što su Ukrajini i Moldaviji dali stvarnu nadu, a u isto vrijeme zemljama Zapadnog Balkana zapravo ništa. Trebalo je znati balansirati u interesu stabilnosti i smanjivanja ruskog utjecaja – navela je Kosor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.