Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor javno o akciji Pokreta majki Srebrenice i Žepe: Maramom protiv zaborava, maramom za ljubav”

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor na Twitteru je objavila svoju fotografiju sa maramom na glavi. Ova njena fotografija izazvala je brojne pozitivne komentare posjetilaca, iako, zašto ne reći, ima i uvredljivih.

– Odabirem maramu za akciju PCRCBiH. Maramom protiv zaborava. Maramom za ljubav, napisala je u komentaru uz objavljenu fotografiju.

Na ovaj način je zapravo iskazala svoju podršku akciji koju su pokrenuli Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, zajedno sa Centrom za poskonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica. Akcija pokrenuta 10. maja nosi naziv Heroine Srebrenice.

Ovim projektom se žele dokumentovati iskustva žena koje su preživjele srebrenički genocid, njihovi napori u borbi protiv nekažnjivosti počinilaca zločina, kao i na čuvanju istine o srebreničkom genocidu.

– Multidisciplinarni projekt Heroine Srebrenice između ostalog uključuje i produkciju umjetničke instalacije ,,Majčina maramaˮ i međunarodnu konferenciju u Srebrenici, sve s ciljem obilježavanja 27 godina od genocida u Srebrenici kroz iskustva žena.

Instalacija ,,Majčina marama” će na simboličan način predstaviti marame i šalove koje Srebreničke majke, sestre i supruge, ali i ostale žene širom BiH, regiona i svijeta koriste u svakodnevnom životu, ali i pri spomenu na svoje najmilije.

Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica. Prve donacije marama su uručile članice udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, navedeno je na Facebook stranici Centra za postkonfliktna istraživanja uz najavu ove akcije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.