Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor o invaziji na Ukrajini: Činjenica je i da će ruski vojnici stizati u kovčezima nazad u Rusiji

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je komentarisala trenutnu situaciju u jeku ruske invazije na Ukrajinu. Kako je kazala, zbog svih dešavanja u proteklo vrijeme, ruski lider Vladimir Putin je odabrao na kojoj strani historije će biti upamćen.

Kosor je na početku razgovora pojasnila svoja iskustva kada se prvi put srela sa Putinom 2009. godine.

“Ja samo mogu reći kakva su bila moja iskustva kao predsjednice Vlade RH koja se prvi puta srela sa predsjednikom Putinom 2009. godine u Gdanjsku gdje se obilježavalo 70 godina od početka Drugog svjetskog rata i gdje je bilo okupljeno mnoštvo državnika.

Jedan od najviđenijih u tom smislu bio je predsjednik Putin i tamo se govorilo o strahotama Drugog svjetskog rata, o milionima unesrećenih ljudi i kako se to zlo, kako je kazao Putin, ne smije više ponoviti”.

Dodaje da je dojam koji je stekla o Putinu takav da je bio izravan u komunikaciji i potpuno drugačiji od onoga što je danas.

“Govorim u kontekstu tog zaokreta jer ovo što sada čini Putin i Rusija je u suprotnosti s tim izrečenim u to vrijeme, a još sam imala prilike dva puta, on me tada pozvao u službeni posjet Rusiji, imala sam dojam da je to lider jedne ogromne države.

Razgovarali smo o gospodarskoj suradnji, bio je izravan i komunicirao je, bio je potpuno drugačiji od ovoga. Mislim da je o tome govorio i Macron nakon susreta u Moskvi, da je to neprepoznatljiva osoba. Tako se i meni čini, da on sada kao predstavnik jedne moćne sile, izravno prijeti cijelom svijetu.

Nešto što do sada nismo vidjeli, ne samo kod čelnika Rusije nego dugo vremena u povijesti kod jednog državnika“.

Kosor je kazala da je tuga u očima djece koju vidi na fotografijama otkako je počela invazija podsjeća na istu tugu koju je vidjela u očima djece Vukovara i Sarajeva.

“Ko bi pomislio u 21. stoljeću 2022. godine možemo gledati javno tolike nesretne i slomljene ljude, jednog gnjevnog državnika prema cijelom svijetu i hiljade i hiljade uplakanih dječijih lica. Ja danima gledam sve to i srce me boli gledajući slike za koje smo, nakon rata na ovim prostorima, mislili da se neće ponoviti.

Sva ta dječja tuga u očima podsjeća me na tugu koju sam gledala u očima naših malih Vukovaraca i sela koja su patila u agresiji na Hrvatsku, a i pretužne oči sarajevske djece za vrijeme kad su radili snajperi, nakon napada na Markale. Ko bi pomislio da se to može ponoviti i da se ponavlja u najtežem obliku“, navodi, prenosi N1.

Također, ističe da je dirnuta bila riječima Antonija Guterresa koji je kazao da su ovi dani najtužniji u njegovom mandatu.

“Dirnuo me je glavni sekretar UN-a Guterres koji je rekao da su to najtužniji dani u njegovom mandatu i koji je pozvao na pamet, razum, sjedenje za stol.

Mislim da je važno reći da svi dužnosnici i državnici moraju svoje govore uvijek završavati ili počinjati sa pozivom na prekid agresije i na prekid ovog strašnog stroja, ratnog stroja koji melje i mrvi. Činjenica je i da će ruski vojnici stizati u kovčezima nazad u Rusiji i da će svaka majka teško proplakati za svojim djetetom“.

Ima li Putin izlaza iz situacije u koju se doveo?

“To je jedna od činjenica koju treba isticati, da on ne prestaje sa izravnim prijetnjama. Ono što je prethodilo napadu za koji je malo ko vjerovao, vidjeli smo i da Ukrajinci nisu vjerovali mnogi, dakle on je činio nešto što je neviđeno do sada.

Odnosno, rijetko viđeno u ovim godinama nakon Drugog svjetskog rata. Dakle, da neko gledajući otvoreno u oči sa drugom stranom – laže. To se desilo i sa Macronom i Scholzom, davao je uvjerenje da se neće pokrenuti ratna mašina“, kazala je Kosor i dodala:

“Kako god ovo sada završilo, a završit će, sasvim sigurno Putin će biti upamćen isključivo po tome u povijesti. Nažalost, ta velika zemlja koja je bila na strani pobjednika sada se svrstala na stranu agresije i odabrala put agresora o čemu govore brojne reakcije iz cijelog svijeta, kao i EU”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.