Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potpuno otvoreno poručila: “Pelješki most neće štetiti Bosni i Hercegovini”

I Jadranka Kosor se oglasila povodom otvaranja Pelješkog mosta.

Bivša premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor govorila je za N1 o Pelješkom mostu, koji danas otvara Republika Hrvatska čemu je prethodio višegodišnji spor sa našom državom.

Prije deceniju, 2011. godine, kao premijerka Republike Hrvatske, na stalne upite novinara – postoji li ipak alternativno rješenje za most – ste izjavili kako Pelješki most ide dalje. Da li se smatrate premijerkom, koja je najzaslužnija što Hrvatska danas otvara Pelješki most?

Kosor: Pelješki most je most nekoliko generacija. I da, to je europski most. Ideja o građenju je hvaljena i osporavana kroz desetljeća.

U vrijeme žestoke ekonomske krize, kad sam ja 2009. preuzela vođenje Vlade Republike Hrvatske, ali i prije toga, jedan dio hrvatske javnosti bio je žestoko protiv gradnje tog mosta sredstvima državnog budžeta, dakle novcem svih građana Hrvatske. Kriza, u kojoj smo se borili za isplatu plata i penzija, zaustavila je mnoge infrastrukturne projekte jer novca jednostavno nije bilo.

Ipak, 2011.godine, kad sam u junu bila na svečanosti u Bruxellesu na kojoj je proglašen završetak pregovora Republike Hrvatske za Evropsku uniju, jasno sam rekla da Pelješki most ide i mora ići dalje, sredstvima EU.

Ulaskom Hrvatske u EU, otvorio se prostor za financiranje Pelješkog mosta i ja mislim da sam svojim potpisom na Pristupni ugovor Hrvatske za EU, širom otvorila vrata ostvarenju te sjajne ideje. Jer smo tada dobili jamstvo da za uloženi jedan euro, simbolično govoreći, možemo dobiti tri iz evropskih fondova. Dakle, da Hrvatska nije u EU, ne bismo dobili 357 miliona eura bespovratno za gradnju Pelješkog mosta.

A da pregovore za EU nisam završila, naravno sa svojom vladom, nikada ne bismo bili članica EU. Samo nastojim da te činjenice razni brisači povijesti, ne izbrišu iz memorije naroda.

Hrvatska je imala dugo godina spor. Bosna i Hercegovina je bila protiv, zbog našeg dijela teritorije. Koja je Vaša uloga, koji argumenti za? Stojite li i danas iza njih?

Kosor: Ja sam sigurna i danas kao i uvijek da o svim problemima sa susjedima treba razgovarati. Problem je što stvarnog dijaloga između naše dvije države već dugo nema.

Pelješki most neće štetiti Bosni i Hercegovini, dapače. A Hrvatska ima pravo povezati svoj teritorij. Da nije tako, vjerujte, 357 miliona eura bespovratno, EU ne bi uložila u taj projekt.

Inače i danas mi je žao što potpisani Sporazum o granici između predsjednika Tuđmana i Izetbegovića 1999. godine, nikada nije ratificiran.

Jesmo li mi u BiH oštećeni ovim hrvatskim rješenjem?

Kosor: Ne. Samo je važno da hrvatska politika, ko god bio na vlasti, “gura” evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Iskreno i djelotvorno.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.