Bivši direktor FUP-a Zlatko Miletić: “Dodik će ovaj put ići do kraja jer ako popusti, zna da je gotov u svakom smislu”

Posljednje Vijesti

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, jučer se ponovo osvrnuo na trenutnu političku krizu u našoj zemlji, te naglasio kako nema namjeru rušiti teritorijalni integritet BiH.

– Ali, imamo veoma odlučnu namjeru da suverenitet koji su dali Ustav i Dejtonski sporazum vratimo Republici Srpskoj i to ćemo uraditi. To nije jednako ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH, izjavio je Dodik, istakavši da priče o ratu nema.

Poručio je i kako su Oružane snage BiH samo trošak.

Zlatko Miletić, delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH, kaže da je u Bosni i Hercegovini sve moguće i sve može biti realno, pa tako i Dodikove najave koje se tiču Oružanih snaga BiH i svih državnih obavještajnih i policijskih snaga.

– Takva vrsta poteza ili nagovaranje pripadnika OSBiH, obavještajne službe, policijskih agencija, ima obilježje kaznenog djela pobude iz poglavlja 16. Krivičnog zakona BiH i to kazneno djelo, ako bi Tužilaštvo BiH radilo svoj posao, po našem je zakonodavstvu kažnjivo.

Dodik i njegova uža okolina, prije nego što naprave bilo kakav potez, trebalo bi da imaju to u vidu i, ako bi se eventualno desilo to što Dodik najavljuje, onda će morati reagovati i međunarodna zajednica, s obzirom na to da se na taj način direktno ugrožava suverenitet BiH – poručuje Miletić.

Mišljenja je da je Dodik vjerovatno spoznao da je prešao crtu dobrog ukusa i da već dvije godine građane BiH drži pod tenzijama pričama o otcjepljenju, samostalnosti, tako da nema gdje nazad.

– Za razliku od prošlih blefova, on će ovaj put ići do kraja, jer je spoznao da je, ako u ovoj situaciji popusti, politički i na svaki drugi način gotov, a njemu je svakako bilo odavno mjesto u zatvoru ne samo po pitanju ovog tzv. političkog kriminala ili postupaka kojima se ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH već zbog kriminala kojim se godinama bavi, poručuje bivši direktor FUP-a.

SMJENA MINISTRA ODBRANE BIH

Osvrnuvši se na zahtjev za smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, Miletić ističe da je imao priliku u Parlamentu vidjeti akt koji je poslao Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te da mu nije jasno kako je moguće da čovjek pošalje i potpiše akt ako ne radi.

– Ako izuzmemo tu “njihovu blokadu”, očigledno provode blokadu kad im to odgovora. Ovo je upravo jedan od primjera, poručuje Miletić, te dodaje da razumije zašto je vježba s vojskom Srbije odgođena ako su razlozi koje je ministar Podžić naveo stvarni.

On smatra da je odgađanje, a ne zabrana, vježbe opravdano i da to ne zaslužuje takvu vrstu mjere kada je u pitanju Podžić ili bilo ko drugi, jer odluke o vježbama u političkom smislu donosi Predsjedništvo BiH, a ne ministar.

– Čisto sumnjam da će biti većine za smjenu Podžića. Ne znam ni ko bi došao na tu sjednicu i da li će uopšte doći zastupnici iz RS-a, pogotovo opozicija, ali mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se ljudi vrate na posao, pa i po cijenu toga da se na parlamentima donesu odluke koje se nama ne sviđaju.

Suština priče u BiH, uključujući i ovo pitanje, jeste da se o tim stvarima i problemima razgovara u okviru institucija i da institucije donesu odluku, a ne da se one donose po kafanama, individualno ili da ih donosi uži krug ljudi, da ne kažem da pojedinci provode samovlašće ili da smo došli u takvu situaciju da se maltene govori o ranim 90-im godinama prošlog vijeka, a da se ne bavimo životnim pitanjima građana BiH – zaključuje Miletić.

”Nikakva zvanična anketa nije provedena u odbrambenom sistemu. Provođenjem takve ankete došlo bi do kršenja Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OSBiH, što predstavlja elemente krivičnog djela”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH, nakon Dodikovih tvrdnji o tome da 80 posto Srba želi napustiti službu.

Leave your vote