Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović: “Forsirati bilo šta što nije dogovor unutar BiH put je u oružane sukobe!”

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je u razgovoru za Hayat.ba da pitanje granica opstanka bilo koje države, a i moguće promjene granica države nije moguće i ne smije se predlagati bez sudjelovanja nadležnih ustavnih faktora te države.

“Kad je o BiH riječ, forsirati bilo kakvo rješenje koje nije dogovoreno u samoj BiH znači zazivati teške sukobe, možda čak i oružane. Ali, ovaj navodni non-paper u korijenu ima mnoga teška pitanja koja BiH nikako ne uspijeva riješiti i ozbiljno je upozorenje političkim elitama BiH da moraju naći odgovore na pitanja koja očito opterećuju unutrašnje odnose u BiH i koče njen ulazak u EU. Mislim da bi više razumijevanja za međusobne strahove i frustracije i više volje za kompromisom bilo blagotvorno za jačanje BiH. Ali, traženje odgovora i kompromisa stvar su same BiH i njenih političara – napomenuo je.

Istakao je da vjerovatno ima onih koji sanjaju promjene granica na Zapadnom Balkanu, pa i u samoj BiH. Međutim, naglasio je kako sumnja da postoji neki ozbiljno artikulirani projekt Evropske unije ili drugog važnog međunarodnog faktora u tome smijeru.

“Ipak, mislim da posebno u BiH političari moraju voditi računa o tome da ne dođe do razvoja krize koja bi generirala razne štetne i opasne ideje a takva, ona o mijenjanju granica, posebno bez saglasnosti države o kojoj je riječ, bila bi katastrofa – izričit je Josipović.

Dodao je da ono što se čita u navodnom non-paperu nisu promjene granica u užem smislu riječi.

“Radi se, zapravo, o punoj destrukciji BiH koja bi nestala kao država kakva danas postoji i koja bi bila podijeljena na tri etnički obilježena teritorija od koji bi se dva prije ili kasnije pripojila drugim državama. Oni koji o tome sanjaju zapravo pripremaju noćnu moru svima nama i ulaze u neodgovornu avanturu čiji je rezultat teško predvidiv. Jedino, sigurno je da rezultat ne može biti dobar – upozorio je.

Na kraju se osvrnuo i na zvaničan stav Hrvatske, čiji je aktuelni predsjednik Zoran Milanović jasno kazao da je protiv bilo kakvih promjena granica.

“Teoretski gledano, BiH može biti sve što usaglase legitimne političke snage u toj samoj državi. Eto, Česi i Slovaci su se bili dogovorili o “mirnom razilaženju”. Ali, takvo što nikako nije za očekivati u BiH. Smatram da većina građana BiH, bez obzira na nacionalnost i vjeru, želi očuvanje države BiH. Međutim, očito je da se razlikuju o tome kako bi njihova država trebala izgledati.

Zato, još jednom upozoravam na potrebu da političke elite nađu održiv kompromis o spornim pitanjima i tako osiguraju stabilnu budućnost zemlje. Ako me pitate koji je to kompromis, po milionti putu ću odgovoriti: taj kompromis nisu moja posla, ni posla stranih država i političara.

Oni, ali samo ako BiH to želi, mogu sekundirati, pomoći u traženju rješenja, a nikako se ne smiju nepozvani miješati, još manje nametati rješenja. Uostalom, povijest pokazuje kako su nametnuta rješenja, jednako kao i produbljavanje unutrašnjih podjela i nesporazuma najčešće bili kobni.

Drago mi je da je hrvatska Vlada tako jasno poručila da nema nikakve veze s non-paperom i da podržava cjelovitost BiH. Ta je pozicija i u našem najboljem interesu. Mislim da je iskrenost takve poruke vidljiva i iz non-papera hrvatske Vlade u kojoj je glavni sadržaj kako što prije BiH primiti u Evropsku uniju – zaključio je Josipović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.