Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović: Njemačkoj smetaju entiteti u BiH i žele ih svesti na provincijske okruge

Cilj Njemačke kada su u pitanju Srbija i BiH jeste da ove dvije države potpuno i ad-hok usklade svoju spoljnu politiku s onom koja se vodi u Berlinu i Briselu, bez obzira na nacionalne i strateške interese koje one imaju u kontekstu zaoštrenih odnosa Istoka i Zapada.

Vjeruje da njemački kancelar u Srbiju dolazi sa skinutim rukavicama i jasnom namjerom da se izvrši konačni pritisak na zemlje koje u agresiji Rusije na Ukrajinu nisu na strani Zapada.

Kaže ovo u bivši šef jugoslovenske diplomatije, Vladislav Jovanović, analizirajući predstojeću posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza Srbiji.

– Prva stavka jeste Kosovo. Stav Njemačke jeste da je to gotova stvar oko koje se ne može više diskutovati. Scholz želi skinuti sa dnevnog reda Kosovo i staviti tačku na to otvoreno pitanje. Isto je i sa BiH, odnosno RS – om. Ona im smeta, jer žele centralizovanu i građansku BiH u kojoj bi entiteti bili poput provincijskih okruga, kazao je on.

Drugi cilj je prema njegovom mišljenju želja da cijela NATO “pozadina” bude pod njihovom kontrolom.

Kada je treća stvar u pitanju koju će njemački kancelar staviti na sto, Jovanović vjeruje da će tražiti da i Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno da svoju spoljnu politiku uskladi sa evropskom.

“Zapadne diplomate na tome insistiraju, navodeći kako bi Srbija na taj način pokazala da je i dalje privržena evropskom putu. Postavljaju se ultimatumi i sve otvorenije prijeti. Ali vidjećemo šta će od svega toga biti. Nisam baš uvjeren u to da će Srbija podleći tim pritiscima, baš kao ni Republika Srpska. Teška su vremena i neće biti lako, ali treba izdržati, jer neće ovo dovijeka trajati”, kazao je Jovanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.