Bivši vojni predstavnik pri NATO-u profesor Alija Kožljak o američkim sankcijama Dodiku: “Ovo je puno snažnije nego što izgleda!”

Ovo su samo prvi subjekti koji su obuhvaćeni američkim sankcijama, a u narednom periodu očekujemo objavljivanje novih spiskova, kazao je šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU, prof. Alija Kožljak.

On je među prvima najavio uvođenje sankcija protiv odgovornih za ovakvo stanje u državi.

Na prvi pogled iznenađenje predstavlja što se odmah pored imena člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika našao i jedan medij – Alternativna televizija iz Banja Luke.

– Oni rade detaljne analize i to je bitno iz nekoliko razloga. Imaju konkretne pokazatelje da je taj subjekt povezan sa nekom od aktivnosti koje podliježu sankcijama, ali i da sada, zbog sveobuhvatne istrage prije uvođenja sankcija, druge države neće trošiti vrijeme i resurse na provjeru argumenata.

Zato očekujem da će biti onako kao što su sve analize pokazale, da će se sankcijama Vlade SAD-a veoma brzo pridružiti Velika Britanije i druge države, dok je procedure u EU malo kompleksnije. Vidjećemo kompromisno rješenje na nivou EU – kaže profesor Kožljak, prenosi Avaz.

On najavljuje da se lista sasvim sigurno širi i obuhvatiće i druge političare i privredne subjekte.

– Prema uredbi predsjednika SAD-a, koja je izdata puno ranije, sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine, blokadu transakcija i putovanja, limitiranu komunikaciju američke administracije s ovim osobama.

Iako izgledaju uopšteno, ove sankcije su puno snažnije nego što izgledaju, jer se to ne odnosi recimo na blokadu imovine u SAD, već bilo gdje SAD imaju utjecaj.

Jako je bitno da će sankcioniranima bavljenje politikom, ali i biznisom biti jako limitirano, jer će njihovi kontakti biti ograničeni a na ovaj način su označeni i kao nesigurni subjekti – ističe Kožljak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.