Bodo Weber bezrezervno upozorava uoči dolaske Palmera i Eichhorst: “Prljavi deal u BiH neće proći!”

Specijalni američki izaslanik Matthew Palmer i direktorica pri Službi za vanjske poslove Europske unije (EU) Angelina Eichhorst narednog ponedjeljka bi ponovo trebali boraviti u Bosni i Hercegovini, te, kako prenose agencije, pokušati navesti domaće političare na “konačni dogovor” kako bi se nakon toga odgovarajući prijedlozi izmjena izbornog zakona, ali i ustava, uputili u parlamentarnu proceduru.

“Optimističan sam da ćemo nešto uspjeti uraditi. Koliko sam shvatio, (političari) su se dosta su približili stajalištima u nastojanju da se dođe do rezultata”, kazao je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Bodo Weber, poznati politički analitičar i viši saradnik Democratization Policy Councila (DPC) iz Berlina upozorava da je dosadašnji tok razgovora o ustavnoj i izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini “opasan nastavak politike” nižih zvaničnika Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Iz epizode pregovaranje o prljavom dealu za razmjenu teritorije u okviru sveobuhvatnog, konačnog sporazumu između Kosova i Srbije.

Pri čemu tu manje šokira ponovno opasno djelovanje EU zvaničnika tipa Angeline Eichhorst, još manje Orbanove produžene ruke u Evropskoj komisiji (EK), Olivera Varhelyija, nego nastavak politike Trumpove administracije, ljudi iz užeg i šira tima Richarda Grenella – pod krovom Bidenove administracije”, kazao je Weber za Radiosarajevo.ba.

No, sudeći prema zadnjim najavama, kaže Weber, neće im proći!

“Još manje će im proći prljavi deal o rasprodaji civilne i vojne imovine Dodikovom entitetu i Čovićevim kantonima, i to pod prijetnjom secesijom, te poslije više od decenije ne-implementiranja pravno obavezujućih odluka i presuda visokog predstavnika, Ustavnog suda BiH i Suda BiH od strane Dodikovog režima u RS-u.

Te tim putem naknadnu legalizaciju Dodikove anti-ustavne i ilegalne podjele imovine države u RS-u po babi i stričevima – da bi na kraju gospoda Erick Nelson (odlazeći američki ambasador u BiH, op.a.), Matthew Palmer i Gabriel Escobar (specijani izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, op.a.) taj cijeli manevar još proglasili dijelom antikorupcijske borbe!?”, ističe Weber.

Smatra da treba prestati s politikom da se pošto-poto nameću rješenja koja neće ići u pravcu interesa stabilnosti u BiH.

“Vrijeme i mjesto pregovora o rješavanju predmeta civilne i vojne imovine, kao i reformi izbornog sistema (isključujući ovdje tehničke promjene u cilju sprječavanja masovnih izbornih krađa koje su se davno trebali desiti) je poslije općih izbora iduće godine, a u okviru šireg proces sveobuhvatnih procesa ustavnih promjena”, zaključio je Weber.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.