Eichorst nakon novog razgovora o Izbornom zakonu u BiH: Vrijeme nam ističe, trenutna kriza je neprihvatljiva

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst je nakon današnjeg sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekla je da je bilo govora o izmjenama Izbornog zakona BiH i blokadi državnih institucija. Poručila je da vrijeme ističe te da je veoma važan kompromis političara u BiH.

Eichorst je naglasila da Evropska unija i SAD i dalje ostaju posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu.

“Zemlji mira i prosperiteta i jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Mislim da je današnji sastanak sa članovima zajedničkog kolegija PS BiH bio jako uspješan, konstruktivan i korisna je bila diskusija i smatram da je to bio dobar početak i uvod u naš cijeli tehnički dio radova koji predstoje u narednim danima.

Napominjem da je Parlament dom demokratije, mjesto u kojem se nalaze ona rješenja koja su potrebna”, naglasila je Eichorst.

Kaže da je trenutna politička kriza neprihvatljiva za narod BiH.

“Nadam se da je neprihvatljiva i za delegate PSBiH na isti način kako je neprihvatljiva za EU i njene partnere. Blokade rada Parlamenta i institucija BiH jednostavno obustavljaju sve životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati.

EU i sve nače članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti njihovo funkcionisanje.

Vjerujemo da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, ali do te saglasnosti još nismo došli.

Mi smo ovdje da podržimo razgovore koje bi išle u pravcu pronalaska rješenja i saglasnosti u smislu izmjena Ustava i Izbornog zakona i izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, koje će unaprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz usklađivanje sa evropskim i međunarodnim standardima”, pojasnila je, prenosi N1.

Eichorst je dodala i to da je povjerenje u izborni proces i rad institucija ozbiljno narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama.

“Naravno građani žele imati izborni proces i institucije kojima žele vjerovati. Time bi se napravio kredibilan i značajan iskorak na približavanju BiH ka EU i upravo je to poruka koju smo prenijeli članovima zajedničkog kolegija. Da se okupe i zajedno rade u tom pravcu. Mi govorimo o jednom kredibilnom paketu koji će riješiti pitanje diskriminacije i kroz zakonodavstvo osigurati transparentnost, integritet izbornog procesa i unaprijediti funkcionalnost institucija.

Sa svoje strane smo od njih tražili saradnju i kompromise u iznalaženju konačnog rješenja. Vrijeme nam ovaj put ne ide u prilog, nije na našoj strani i ključno je da ga na pravi način iskoristimo”, poručila je Eichorst.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.