Bosanac prevario austrijsku firmu za 300.000 eura: Otkriveni su detalji…

Bh. državljanin je u jučer u austrijskom gradu Riedu osuđen na dvije i po godine zatvora jer je navodno lažnim fakturama i otpremnicama izvukao najmanje 300.000 eura iz kompanije Innviertel.

Kako stoji u optužnici, on je to radio preko lažnih faktura i dostavnica.

Iako je i sam javni tužilac priznao da je u kompaniji zakazalo računovodstvo i kontrola, to opet ne mijenja stvar da je optuženi, sa saučesnicima, od kompanije napravio “vlastiti bankomat”.

Kako je u završnoj riječi rekao tužilac, optuženi, koji je osuđivan i ranije, predstavljao se kao vlasnik slovenačke kompanije i tako izvukao ogromne sume novca iz kompanije sa sjedištem u Gornjoj Austriji, a sve je trajalo od 2017. do 2020. godine.

U optužnici stoji da je kompanija sveukupno oštećena za 2,3 miliona eura, a optuženi, sad već osuđeni, se tereti za iznos od 300.000. Navodno, prevara je trajala sve do 2020. godine, kada je jedan od radnika otkrio sumnjive radnje.

Osuđeni je još na početku suđenja ispričao sasvim drugu priču, a to je da je on ovoj kompaniji od 2015. godine isporučivao palete i kutije,

a da su mu nakon nekog vremena prišli radnici kompanije, predložili mu ovu “šemu”, govoreći da to rade i sa drugim dobavljačima.

Navodno, novac koji bi dobio na ovaj način dijelio je sa tim radnicima,

a navodno je njemu išlo 2.000 do 3.000 eura mjesečno, tako da to nije bilo ni približno cifri za koju ga terete.

On je tokom suđenja optužio radnike tog preduzeća, ali su oni sve porekli.

Tokom suđenja javni tužilac je priznao da su postojali veliki propusti u samoj firmi, gdje nije bilo adekvatne kontrole, ali da to nije predmet ovog suđenja, prenosi austrijski Vol.at.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.