Bosanka iz Bundestaga Jasmina Hostert potpuno direktno i bez imalo uvijanja: “Dosta je bilo 25 godina iste politike!”

Tokom rasprave u njemačkom Bundestagu, posvećene situaciji u BiH, najemotivnije obraćanje imala je zastupnica Jasmina Hostert, Sarajka koja je o ratu u BiH, njegovim posljedicama i vlastitoj životnoj drami govorila upravo na dan obilježavanja 30. godišnjice opsade Sarajeva.

Teško govoriti

U Bundestagu je pozvala na očuvanje stabilnosti u BiH, podršku demokratskim snagama i sankcije protiv odgovornih, povlačeći paralelu između Buče i Srebrenice i Prijedora, a opkoljavanje Mariupolja je uporedila s opsadom Sarajeva.

– I danas sam pod dojmovima, jer znala sam da će mi biti teško govoriti o ratu u BiH, ali nisam očekivala da će me emocije toliko obuzeti. S druge strane, veoma mi je drago što smo konačno uspjeli da BiH, kao bitnu temu, uvrstimo na dnevni red Bundestaga – kaže Hostert u razgovoru za “Avaz”.

Ona ističe da je Njemačka izuzetno posvećena BiH, čemu, osim njene, doprinosi i upornost poslanika Adisa Ahmetovića, Josipa Juratovića i drugih.

– Moramo sada obratiti pažnju na BiH, a ne onda kad bude prekasno. I prije rata u Ukrajini smo pokušali da skrenemo pažnju, a sada pogotovo zbog situacije u Ukrajini, godišnjice početka rata u BiH. Tema je kako ćemo dalje, sa sankcijama, mandatom EUFOR-a… Ovu situaciju moramo koristiti da radimo na narednim koracima. Mislim da BiH konačno treba dobiti tu perspektivu za EU – dodaje Hostert.

Udariti šakom

Izuzetno važnim smatra i reakciju građana BiH na stanje koje već godinama mlade tjera iz ove zemlje.

– Očekujem da jednom udare šakom o sto, da kažu kako je dosta 25 godina iste politike i nacionalista, te da je potrebno malo razgovarati o obrazovanju, ekonomiji, odlasku mladih. To su teme, a ne ko je Srbin, ko je Hrvat, a ko Bošnjak. To ne vodi nigdje – ističe Hostert.

Pitanje sankcija stoji

Ona podsjeća na obraćanje Josipa Juratovića, koji je pred zastupnicima Bundestaga upitao kako skupa u dijaspori mogu raditi Josip, Jasmina, Bojan, Adis i zašto to nije moguće u BiH.

– Njemačka će unutar EU raditi na procesu, kad su u pitanju sankcije, mandat EUFOR-a i druge teme. Mi u Njemačkoj smo složni po tim pitanjima, a ako ne bude zajedničkog stava unutar EU, onda bi Njemačka sama mogla pokrenuti neke korake. Narednih mjeseci ćemo sigurno doći do nekih odluka – kaže Jasmina Hostert.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.