Veoma emotivan govor Bosanke Jasmine Hostert u njemačkom Bundestagu: “Moramo poslati jasan signal. BiH i cijeli region treba biti u EU”

Možda i najemotivnih govor u Bundestagu održala je zastupnici Jasmina Hostert. Sarajka koja je kao curica ostala bez ruke, te je iz opkoljenog grada prebačena u Njemačku, danas je članica parlamenta ove države.

Ona je s govornice uputila pozdrav i na bosanskom jeziku.

“6. je april 1992. i ja sam u kući s ocem i nanom. Taj dan počinje strašan rat u mom gradu i državi. Prije 30 godina Sarajevo je opkoljeno i sa devet godina sam izgubila ruku od granate. Izgubila sam dom i djetinjstvo. Zato je za mene ovo trenutak važan da mogu govoriti s ove pozicije. Želim vam poslati poruku da je važno da zadržimo stabilnost i mir u BiH.

Sad moramo tamo gledati, ne kad opet bude kasno. Rat u Ukrajini pokazuje kako sve brzo može krenuti. Slike koje vidim podsjećaju me na moje djetinjstvo, skrivanje u podrumima i nedostatak vode i hrane”, rekla je Hostert.

Rekla je da Njemačka podržava demokrate u BiH, a suprotstavlja se onima koji pod pitanje stavljaju integriteta i suverenitet BiH

“Posmatramo ih i spremni smo upotrijebiti sankcije. BiH treba perspektivu EU. Moramo poslati jasan signal. BiH i cijeli region treba biti u EU. Sjećam se svojih doživljaja i danas vidim kako se Mairupolj opkoljava, kako se ubijaju djeca i odrasli. Ljudi se uništavaju u Buči kao nekad u Srebrenici i Prijedoru.

Moramo sve učiniti, ne želim da više ikad ijedno dijete izgubi svoju ruku, kuću ili domovinu. Zato Njemačka i EU moraju čvrsto stati i djelovati, ali i Bosanci moraju djeovati. Nemojte da vas nacionalisti dijele na Bošnjake, Hrvate i Srbe. Birajte progresivne partije koje vas ujedinjuju. Računajte na nas”, rekla je Hostert.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.