Bosansko čudo od djeteta, zbog izuzetne nadarenosti, profesori mu predviđaju blistavu karijeru

Jedanaestogodišnji violinista Antonio Šarić iz Mostara svojim muzičkim talentom oduševljava javnost na nastupima i takmičenjima na kojima redovito osvaja specijalne i prve nagrade.

Zbog izuzetne nadarenosti, sluha i posvećenosti, profesori violine predviđaju mu blistavu karijeru.

Sa profesoricom Anom Pranjković posljednjih dana intenzivno vježba kako bi narednog mjeseca bio spreman za takmičenje u Pragu.

Iako naizgled skroman i tih, s violinom u rukama iz njega izlazi energija velikog umjetnika koja osvaja publiku gdje god da se pojavi. A ljubav prema violini javila se prije četiri godine.

“Vidio sam od sestre, ona je svirala violinu i pokazala mi. Mama je to snimila, poslala tadašnjoj profesorici i sve je tako počelo”, priča Antonio Šarić, prenosi N1.

Počelo je sa njegovih sedam godina i od tada Antonio vrijedno vježba. Ni svakodnevno vježbanje po nekoliko sati ne predstavlja mu problem.

Odličan je učenik šestog razreda Osnovne škole Ilija Jakovljević i četvrti razred Muzičke škole I i II stupnja Mostar. Sve obaveze stiže uspješno završiti.

“Koliko često imam čas violine ovisi o tome kad imam nastup. Ako imam koncert onda radimo skoro svaki dan, a kad nemam koncert onda nekoliko puta tjedno.

Vježbam violinu svaki dan po nekoliko sati. Trenutno radim na prvom, drugom i trećem stavu Vivaldijevog ljeta, na Introdukciji i tarantelli Pabla de Sarasatea. Ima tu još par komada na kojim radimo”, otkriva.

U samo prošloj godini osvojio je ukupno 12 prvih nagrada, od kojih nekoliko specijalnih na takmičenjima širom svijeta.

“Isto kao i sa skladbama ne mogu izdvojiti najdraže natjecanje, ali eto možda bih rekao Polyhimnia u Skoplju jer smo putovali u Makedoniju. A najdraži kompozitor mi je Vivaldi”, kaže Antonio Šarić.

“Antonio sigurno nije svakidašnji talenat, to je dijete koje se rijetko sreće u školama.

Ima puno talentirane djece, ali otkako ja radim u školi zadnjih osam godina ovo je prvi put da sam se susrela sa ovako talentiranim djetetom”, ističe Ana Pranjković, profesorica violine.

“Gledajući ga na koncertima, ja ga ne gledam kao na dječaka kojem nakon odsviranog dijela treba dati neki aplauz. Kad ga gledate vidite jednog malog, ali ustvari velikog koncert majstora”, dodaje Mustafa Šantić, direktor Muzičke škole I i II stupnja Mostar.

Umjetnička zrelost i talent koji Antonio posjeduje sa svojih 11 godina nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nastavi li zacrtanim tempom sigurno je, mišljenje je profesora, da će ostaviti trag u okvirima umjetničke scene.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.