Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović posve otvoreno progovorio: Vlast predlaže, administracija odbija unapređenja u saobraćaju

Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović prošao je pravu golgotu kada je u februaru njegov šesnaestogodišnji sin Orhan teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u sarajevskom naselju Drvenija. Od tada, Tanović uporno skreće pažnju na (ne)sigurnost u saobraćaju, a za N1 je govorio i o tome gdje nailazi na najveće poteškoće kada su u pitanju predložene izmjene.

Kako ističe u početku, vladajući nisu najveća prepreka unapređenju sigurnosti saobraćaja u Sarajevu.

“U ovom slučaju čak nije ni pitanje vlasti, nego pitanje administracije. Mislim da je načelnik općine Centar Srđan Mandić tražio da se na tom mjestu postavi ležeći policajci. Čak su to i u kantonu tražili, ali administracija iz nekog svog razloga ne želi to da uradi, tvrdeći da se na tzv. primarnim cestama ne mogu postavljati ležeći policajci ili povišeni pješački prelazi”, objasnio je Tanović.

Tvrdi da je to je netačno.

“U suštini, na Dobrinji imate primarne ceste po kojima voze i autobusi i trolejbusi i postoje uzvišenja. Tako da meni nije jasno, pročitao sam odgovor na postavljeno pitanje koje je potpisala administracija kantona tvrdeći da se to ne može uraditi a opet vidimo primjere da se može kad se hoće”, naveo je.

Tanović je, kaže, tokom posljednjih mjeseci i svoj posao ostavio kako bi se posvetio sinu.

“Pokušavao sam da dođem do odgovora šta se može urediti, raspitivao sam se, i došao sam do ovog što sam ispričao. Znam da će u julu da postave kameru jednu na to mjesto, da barem tako pokušamo malo usporiti tu saobraćaj”, saopštio je.

Smatra da je za Sarajevo najbolje rješenje da se naprave povišeni pješački prijelazi na opasnim raskrsnicama, koji vozače tjeraju na usporavanje.

“Oni neće smetati grtalicama za snijeg, kao što to kod nas izmišljaju, jer to postoji svugdje u svijetu, pa zašto ne bi i kod nas”, pita se Tanović.

Podsjetimo, Orhana Tanovića je terencem marke Porsche u februaru udario Benjamin Spahović, koji je od ranije poznat policiji i u više navrata je služio zatvorske kazne. Spahović je trenutno u pritvoru, a Orhan je poslije nesreće bio životno ugrožen.

Danis Tanović za N1 ističe kako je njegov sin svakim danom sve bolje i bolje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.