Bošnjaci napustili sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, HDZ i SNSD željeli raspravljati o izbacivanju stranih sudaca

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prekinuta je nakon što su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda napustili sjednicu zbog uvrštavanja prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice. Delegat SDS u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane sudije izbacuju iz Ustavnog suda.

Delegati iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili su napustiti sjednicu nakon što je, sa osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova, u dnevni red sjednice uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tokom diskusije istaknuo da je to zakon koji je duboko protivan Ustavu Bosne i Hercegovine.

Pozvao je delegate da ne glasaju za njegovo uvrštavanje u dnevni red.

“Samo učešće u raspravi i gledanje kako se raspravlja o podrivanju temelja Bosne i Hercegovine, nas iz Kluba Bošnjaka je dovelo u poziciju, ako bi parlament to prihvatio, da ne učestvujemo u tome.

I mi sigurno nećemo učestvovati u tome. Pozivam vas da ne izazivate krizu, da delegat poštuje svoje ustavne obaveze, da parlament ne dozvoli da zloupotreba uđe u dnevni red, jer nam nakon svega toga ništa drugo neće preostati po Poslovniku osim da napustimo sjednicu”, kazao je Džaferović tokom diskusije.

Nakon što je ipak prihvaćeno da predloženi zakon bude uvršten u dnevni red, Džaferović je tražio petominutnu pauzu poslije koje je obavijestio Dom da pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda napušta sjednicu.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović proglasio je kraj sjednice nakon što nije bilo kvoruma za njen nastavak.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Doma Naroda PSBiH trebalo je, između ostalog, da se razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Kluba SDA.

Rješenja sadržana u ovom prijedlogu, kako je navedeno u obrazloženju, između ostalog, tiču se zaštite integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Ovaj zakonski prijedlog Predstavnički dom usvojio je u decembru prošle godine, po hitnoj proceduri.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.