Branislav Borenović apsolutno ne želi da krije ljutnju: “Ne želim biti saučesnik u kreiranju potpisa vladajuće elite koja je najviše odgovorna za zastoj na evropskom putu”

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga boravi danas u Banjaluci. Tineke Strik, Viola von Cramon i Boris Mojatović imaće seriju sastanaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za sto su prvo sjeli sa PDP-ovcima.

Sastanak je bio jedna u nizu prilika kada možemo jasno da saopštimo nedvosmislene stavove PDP-a kad je u pitanju pozicija RS i Bosne i Hercegovine, stav je lidera PDP Branislava Borenovića nakon sastanka.

“Najveći prioritet je prihvatanje realnosti koja je jedna i jedina, da je Republika Srpska međunarodno priznat faktor unutar dejtonske Bosne i Hercegovine sa Ustavom koji daje dovoljno širok okvir da se razvijaju i Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine i Bosna i Hercegovina”, rekao je Borenović.

“To trebaju svi da prihvate, da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali”, rekao je on prenosi N1.

Borenović je istakao kako je sagovornicima prenio stav da je dejtonski okvir jedini okvir kojim treba da se kreće Bosna i Hercegovina na evropskom putu.

“Naš najveći izazov na tom putu je kako se uspješno izboriti sa korupcijom koja je najveći unutrašnji problem Bosne i Hercegovine i da je ovdje dominantnija podjela na prokoruptivne i antikoruptivne snage”, rekao je Borenović ponavljajući da je Dejtonski mirovni sporazum najbolji mogući okvir “koji je garantovao najbolju poziciju i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”.

Borenović se osvrnuo i na prethodno održan sastanak u Briselu, ali i pitanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

“Mnogo puta smo čuli razna obećanja od strane vladajućih političkih elita u Bosni i Hercegovini, kako bi se impresionirao sagovornik sa druge strane koji dolazi iz Evropske unije”, rekao je Borenović tvrdeći kako su iza Bosne i Hercegovine tri izgubljene godine i kako se “licemjerno obavezati na ispunjenje 14 prioriteta i donošenje tri zakonska rješenja najdalje šest mjeseci nakon izbora”, tvrdeći da se postavlja pitanje šta se čeka sada.

“Ne želim biti saučesnik u kreiranju potpisa vladajuće elite koja je najviše odgovorna za zastoj na evropskom putu”, rekao je Borenović.

Sastanak sa predstavnicima Zelenih održan je u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.