Branislav Borenović bez dlake na jeziku: “Čudno kako požari baš hoće na ugovore i papirne dokaze! Sve istražiti, detaljno!”

Povodom razornog požara u zgradi Investiciono-razvojne banke RS u Banjaluci, Borenović se oglasio na Twitteru.

– Požar u IRB! Kažu “izgorio dio dokumentacije, ali ima sve na serverima”. Čijim, od koga? Šta je sa ugovorima Farmland, Energolinija, Niskogradnja, Kaldera…?

Čudno kako požari baš hoće na ugovore i papirne dokaze! Pamtimo požar u banjalučkom sudu 2010! Sve istražiti, detaljno – poručio je Borenović.

Podsjećamo, u požaru u objektu IRB nastala je ogromna materijalna šteta, ali nije bilo povrijeđenih.

Opozicija poziva istražne organe da ispitaju sve sumnje u ovom slučaju.

Zahtjev za istragu

“Požar u Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ neodoljivo podsjeća na onaj u Osnovnom sudu u Banja Luci kada su 2010. godine izgorili materijalni dokazi.

Zato očekujemo da u istragu budu uključeni nezavisni eksperti iz regiona kako bi van svake sumnje znali da li je on podmetnut ili nije”, izjavila je Aleksandra Pandurević, član GO SDS.

U medijima su se, kaže ona, mogle pročitati informacije da su u toku još neke istrage oko sumnjivih plasmana kredita i zloupotrebe sredstava IRB-a.

”Požar je uništio dokaze i zato ima mjesta sumnji da je on namjerno izazvan. Skenirani dokumenti na koje se poziva direktor IRB-a Dražen Vrhovac nisu dokaz na sudu.

Dokaz na sudu su original dokumenti ili ovjerene kopije. Ovim požarom, pepeo i dim su jedini dokazi. Sumnje o stotinama miliona KM koje su nezakonito utrošene su postale nedokazive”, istakla je Pandurevićeva.

Zato je važno, insistira ona, da istraga i njeni rezultati ne ostave prostor daljim sumnjama.

”Sve kredite je plasirao režim koji kontroliše i istražne organe.

Ako je zaista požar nesrećan slučaj, onda je njihov interes da otklone sumnje i da prihvate naš zahtjev da u istragu budu uključeni i nezavisni vještaci iz regiona”, podvukla je Pandurevićeva.

Ona podsjeća da su u vezi sa plasmanima IRB-a podignute dvije optužnice u slučaju ”Bobar banke” i u slučaju bivšeg premijera Vlade Republike Srpske Aleksandra DŽombića.

”Ta sredstva su kap u moru spram nekih drugih prijava koje su podnijete, poput one o zloupotrebi 100 miliona KM Evropske investicione banke.

Zato insistiramo da se zna da li je požar rezultat piromana koji je uklanjao dokaze ili je zaista splet nesrećnih okolnosti”, poručila je Aleksandra Pandurević.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.