Branislav Borenović jako oštro reagovao: “Nevjerovatno da se čovjek iz HDZ-a stavio u ulogu zaštitnika Milorada Dodiika i politike SNSD-a”

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović (PDP) obratio se medijima nakon što mu je Marinko Čavara, predsjedavajući ovog doma, oduzeo riječ jer je negodovao što se na dnevnom redu nije našao zakon o Ustavnom sudu BiH. On je na početku obraćanja rekao da se desilo i to da u parlamentu, kao najvišem zakonodavnom tijelu jedne zemlje, bude zabranjeno govoriti i o tome šta je na dnevnom redu.

“Nevjerovatno da se čovjek iz HDZ-a stavio u ulogu zaštitnika Milorada Dodiika i politike SNSD-a, da je zabranjeno pitati zašto na dnevnom redu današnje sjednice nema Zakona o Ustavnom sudu BiH”, kaže Borenović.

Dodaje kako dva mjeseca svi svjedoče nevjerovatnoj tenziji, mobilizaciji, nekoj vrsti eksplicitnih zahtjeva kroz zaključke NSRS-a da se prioritetno na sjednici Parlamentarne skupštine Predstavničkog doma prvo mora naći zakon o ustavnom sud, pa tek onda drugi evropski zakoni.

Podsjetio je da su bili zaduženi svi izabrani predsjednici iz entiteta RS da ne učestvuju u razgovorima o evropskim zakonima dok se ne riješi pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona kojim bi se riješilo pitanje zatvaranja kancelarije OHR-a.

“I šta je problem to pitati? Istina je da su Milorad Dodik i SNSD brutalno pogazili zaključke NSRS-a i to sa dvije posebne sjednice.

Milorad Dodik je zabranio svojim ljudima i svojim koalicionim patnerima da se spomene riječ koja može napomeniti sve nas da je on lažov, prevarant i da je pogazio dostojanstvo vlastitog naroda i da danas više ne priča o Ustavnom sudu, stranim sudijama nego o foteljama.

Bitnija je ministarska fotelja i vjerovatno još nešto, vidjet ćemo uskoro, neki lični dogovori, od onoga što je radio u Parlametnu RS”, naglašava Borenović.

Za današnji dnevni red je rekao da je napravljen tako da “vuci budu siti i ovce na broju”.

“Ili, da budem jasan, vuci dovoljno siti i dovoljno je ovaca na broju da se to izglasa. Sretan sam što pripadam slobodnomislećim poslanicima koji nisu slijepi poslušnici šizofrene politike”, ističe Borenović.

Interesantnim je ocijenio stavljanje na dnevni red evropskih zakona koji sadržajno nisu usklađeni sa preporukama EU.

“Najtipičniji primjer besmisla zakona koji nisu evropski je Zakon o VSTV-u koji je navodno jedan od tri evropska zakona. Oni su samo po nazivu evropski, a nisu sadržajem usklađeni. I to su nam dostavili ljudi iz delegacije EU.

Član 26 jasno kaže da današnjim zakonom donosimo odluku da će PSBiH u roku od jedne godine od dana stupanja ovog zakona da će donijeti Zakon o VSTV-u koji će biti usklađen sa standardima U kako je to predviđeno.

Danas se usvaja zakon u kojem se navodi da će za godinu dana biti usvojen zakon istog naziva, a usklađen sa EU”, objašnjava Borenović.

Ovakav čin je nazvao vrhuncem licemjerne politike u kojoj je, kako kaže, očigledno najvažnije dobro trgovati, uzimati fotlje i imenovati minisitre, kupovati auta i baviti se sitnim prevarama, a koje su zapravo su manipulacije ogromnih razmjera koje, tvrdi, do sad nisu zabilježene – prenosi Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.