Branislav Borenović nakon udarca za RS iz Njemačke: “Dodik, Čović i Izetbegović zarobili sve u BiH svojim unutrašnjim sukobima”

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a za N1 je prokomentarisao odluku Njemačke da obustavi projekte u RS vrijedne 105 miliona eura.

Kako je kazao Borenović, svađalačka politika upiranja prsta u velike ozbiljne svjetske sile koje imaju i veliku trgovinsku razmjenu će nas koštati i dovesti do neku vrstu izolacije, što se prema njegovim riječima nažalost i dešava.

“Razlog je politika Milorada Dodika koji je očigledno objavio neku vrstu ratova sa Njemačkom i zapadom pa je došlo do stopiranja značajnih investicionih projekata i to u ogromnim iznosima. 200 miliona KM je značajan iznos i to je skoro 10 posto izvornih prihoda u jednoj godini RS i ima svoje negativne implikacije i to je odraz loše politike koju aktuelna vlast u RS provodi.

Očigledno ulazimo u turbulentni period u kojem je svaki dinar, svaka marka, svaki euro koji se tiču određenih grantova zaustavljen”, istakao je Borenović za N1.

“Treba smirivati tenzije”

Treba smirivati tenzije i baviti se životnim problemima građana i ostaviti teške političke teme po strani, naglašava Borenović te napominje da Dodik, ali i Čović i Izetbegović dakle cijela vlast, i SNSD i HDZ i SDA su u protekle tri godine zarobili sve u BiH svojim unutrašnjim sukobima, svađama tenzijama i nekim ratovima koji vode jedni s drugima.

Izolacija sama po sebi nosi negativne reperkusije, naveo je Borenović.

“Ona zaustsvlja ne samo investicije ne samo projekte, nego i plate, prihode, dotok svježeg novca koji dolazi unutar RS i to od strane zemalja koje investiraju u RS i to ima svoju negativnu lančanu reakciju. Mi se nalazimo u jednoj opasnoj fazi u kojoj želimo staviti tačku na izbor : ili integracija ili izolacija. Imam osjećaj da Dodak i ta njegova grupacija biraju izolaciju umjesto integracije u EU koja treba da nam donese standarde, pravila i procedure i red, nove investicije i radna mjesta i sve ono što svaki normalan razvijeni svijet želi”, poručio je na kraju Borenović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.