Bunt nezadovoljnih bh. poljoprivrednika, apsolutno ne kriju ljutnju, s traktorima su izašli na ulice Živinica

Poljoprivrednici u Živinicama su pokrenuli bunt. Svoje proteste na planirane poticaje poljoprivredne proizvodnje danas su demonstrirali djelatnici iz agrara. Oni su traktore vozili ulicama grada, a potom se parkirali pred zgradu gradske administracije.

I tako, umjesto da budu na njivama, da rade, morali su se odlučiti na ovakav potez nakon što vlast nije ispoštovala njihove zahtjeve i zadati rok za iste, koji je bio do 14. aprila.

Konvoj traktora je prošao kroz grad, a usputni prolaznici su zastali i ispratili ih pogledom.

Podsjetimo, poljoprivrenici su tražili da im se uplati 200 KM po muznom grlu, jer su, kako su naveli, planiranom raspodjelom sredstava za proljetnu sjetvu ograničeni na 1.500 KM pomoći.

Gradko vijeće Živinica je usvojilo Programom mjera za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnje na području Grada Živinice, kojom su obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvođači koji su zasnovali poljoprivrednu proizvodnju u 2022. godini. Planirana sredstva za podrušku su oko 600.000,00 KM.

Prema riječima Eldina Glibanovića, predsjednika grupacije mljekara Tuzlanskog kantona, planirani poticaji za poljoprivrednike nisu dovoljni, s obzirom na velika poskupljenja retro materijala.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.